Ρομποτική χειρουργική

Περιγραφή

Η ρομποτική χειρουργική ή ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική χειρουργική αναφέρεται στην εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων με τη χρήση ρομποτικών συστημάτων. Αυτή η τεχνολογική εξέλιξη προήλθε από την ανάγκη εκτέλεσης όλο και πιο πολύπλοκων επεμβάσεων με μεγάλη ακρίβεια καθώς και από το γεγονός ότι η παραδοσιακή λαπαροσκόπηση έχει ορισμένους περιορισμούς, όπως η αδυναμία εκτέλεσης πολύ πολύπλοκων κινήσεων των εργαλείων, ιδίως σε πολύ στενούς χώρους.

Το ενδιαφέρον για τη ρομποτική χειρουργική δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980, όταν το πρώτο ρομποτικό σύστημα για αρθροσκοπική χειρουργική αναπτύχθηκε στον Καναδά και χρησιμοποιήθηκε σε ανθρώπους. Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν μερικές ακόμη συσκευές για βιοψίες εγκεφάλου, χειρουργική του προστάτη κ.λπ. αλλά εκείνη την εποχή η τεχνολογία των υπολογιστών δεν ήταν τόσο προηγμένη ώστε να υποστηρίξει την αυξημένη ακρίβεια και τον έλεγχο που απαιτούνταν. Στη δεκαετία του 1990 άρχισαν να εμφανίζονται χειρουργικές συσκευές ελεγχόμενες από υπολογιστή, οι οποίες επέτρεπαν μεγαλύτερη ακρίβεια στις χειρουργικές επεμβάσεις. Μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις αυτής της περιόδου ήταν το χειρουργικό σύστημα da Vinci, το οποίο χρησιμοποιούσε ρομποτικούς βραχίονες για τον χειρισμό των χειρουργικών εργαλείων, επιτρέποντας στους χειρουργούς να εκτελούν πολύπλοκες επεμβάσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια και έλεγχο. Αυτό αποτέλεσε τον πρόγονο του συστήματος Da Vinci που χρησιμοποιείται σήμερα. Ένα άλλο σημαντικό βήμα προς τη ρομποτική χειρουργική όπως την ξέρουμε ήταν η εισαγωγή του ρομπότ ZEUS το 1998 μαζί με την έννοια της τηλεχειρουργικής, δηλαδή της εκτέλεσης χειρουργικών επεμβάσεων όπου ο χειρουργός βρίσκεται σε μακρινη απόσταση από τον ασθενή σε μια κονσόλα και χειρουργεί ελέγχοντας τους ρομποτικούς βραχίονες από απόσταση.

Η πιο διάσημη τηλεχειρουργική επέμβαση είναι η λεγόμενη “επέμβαση Lindberg” που πραγματοποιήθηκε το 2001, όταν μια ομάδα χειρουργών από τη Νέα Υόρκη χειρούργησε σε πραγματικό χρόνο έναν ασθενή στο Στρασβούργο χρησιμοποιώντας το ρομπότ ZEUS. Τα επόμενα χρόνια οι εταιρείες παραγωγής των συστημάτων DaVinci και ZEUS συγχωνεύτηκαν αφήνοντας το πρώτο ως το μόνο ευρέως διαθέσιμο χειρουργικό ρομπότ. Έκτοτε, η προσοχή στη ρομποτική χειρουργική αυξήθηκε σε σημείο που σήμερα υπάρχουν πολλά ρομποτικά συστήματα διαθέσιμα για γενική χειρουργική, ουρολογία, γυναικολογία, καρδιοχειρουργική κ.λπ. και τα επόμενα χρόνια αναμένονται κι άλλα.

Ένα χειρουργικό ρομπότ αποτελείται από 3 μέρη, το σύστημα που φέρει τους βραχίονες (patient cart) , τον πύργο που φέρει τους επεξεργαστές και την οθόνη( vision cart) και την κονσόλα του χειρουργού (surgeon console) , τα οποία είναι όλα διασυνδεδεμένα και λειτουργούν ως ένα.

  • Patient cart: είναι το τμήμα του ρομπότ που διαθέτει τους ρομποτικούς βραχίονες, συνήθως 4 σε αριθμό, οι οποίοι συγκρατούν τα εργαλεία καθώς και την κάμερα και είναι απευθείας συνδεδεμένο με τον ασθενή. Υπό τον έλεγχο του χειρουργού οι βραχίονες κινούνται, εκτελώντας εξαιρετικά λεπτές κινήσεις με αποτέλεσμα πρωτοφανή ακρίβεια.
  • Vision cart:είναι το τμήμα εκείνο που περιέχει όλο το λογισμικό και το υλικό που είναι απαραίτητο για την επεξεργασία της εικόνας, προκειμένου να παρέχει στον χειρουργό τη μοναδική τρισδιάστατη όραση, καθιστώντας τη ρομποτική χειρουργική μια καθηλωτική εμπειρία για τον χειρουργό και αυξάνοντας την ακρίβεια των χειρουργικών ελιγμών. Περιέχει επίσης τις ηλεκτροχειρουργικές συσκευές που είναι απαραίτητες για τη χειρουργική επέμβαση καθώς και μια οθόνη.
  • Surgeon console: είναι το σημείο από όπου ο χειρουργός ελέγχει το ρομπότ χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένα joysticks.

Το ιατρείο μας προσφέρει ρομποτική χειρουργική ,όποτε ενδείκνυται, χρησιμοποιώντας την τελευταία γενιά του χειρουργικού συστήματος DaVinci, το DaVinci Xi.

Με σεβασμό, συμπόνια, ενσυναίσθηση, επαγγελματισμό και βαθιά κατανόηση του προβλήματος του κάθε ατόμου χρησιμοποιούμε τεχνολογία αιχμής και σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές για να προσφέρουμε στους ασθενείς μας το καλύτερο που τους αξίζει

Εφαρμογές

Από την εισαγωγή της η ρομποτική χειρουργική έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορες επεμβάσεις και οι ενδείξεις της, ακόμη και τώρα, συνεχίζουν να διευρύνονται. Ορισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν: 

  • Καρδιοθωρακική χειρουργική. Η ρομποτική τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί για παθολογίες του μεσοθωρακίου, πνευμονικές παθολογίες, σύνθετη χειρουργική του οισοφάγου, στεφανιαία αρτηριακή παράκαμψη, αποκατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας κ.λπ.
  • Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου. Τα ρομπότ έχουν χρησιμοποιηθεί για επεμβάσεις που περιλαμβάνουν ογκολογικές περιπτώσεις όπως ο καρκίνος των αμυγδαλών και του λάρυγγα καθώς και καλοήθεις καταστάσεις όπως η χρόνια αμυγδαλίτιδα.
  • Γενική χειρουργική. Διαδικασίες όπως εκτομές εντέρου, παγκρεατική και ηπατική χειρουργική, γαστρεκτομή και επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης εκτελούνται πλέον συνήθως με τη βοήθεια ρομποτικών συστημάτων.
  • Γυναικολογική χειρουργική. Η ρομποτική χειρουργική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ινομυωμάτων, ενδομητρίωσης, όγκων των ωοθηκών και γυναικολογικών καρκίνων.
  • Ουρολογική χειρουργική. Η ουρολογία είναι, ίσως η χειρουργική ειδικότητα που έχει εκμεταλλευτεί τη ρομποτική χειρουργική περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Από την πρώτη ρομποτική ριζική προστατεκτομή το 2000, η ρομποτικά υποβοηθούμενη τεχνολογία έχει αλλάξει εντελώς την πρακτική μας στον τομέα της μείζονος ογκολογικής χειρουργικής αρχικά, και στη συνέχεια των πολύπλοκων επανορθωτικών επεμβάσεων και της χειρουργικής των μεταμοσχεύσεων. Σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των ουρολογικών ογκολογικών χειρουργικών επεμβάσεων στις προηγμένες χώρες εκτελείται ρομποτικά λόγω των εγγενών πλεονεκτημάτων της για τους ασθενείς. Ορισμένα παραδείγματα ρομποτικών επεμβάσεων είναι: 
    • Ριζική προστατεκτομή για καρκίνο του προστάτη
    • Απλή προστατεκτομή για καλοήθη διόγκωση του προστάτη
    • Ανακατασκευή του αυχένα της ουροδόχου κύστης σε περιπτώσεις στενώσεων
    • Εκτοµή εκκολπωμάτων της ουροδόχου κύστης
    • Ριζική κυστεκτομή και εκτροπή ούρων για καρκίνο της ουροδόχου κύστης
    • Ανακατασκευή και επανεμφύτευση ουρητήρα
    • Χειρουργική για πρόπτωση πυελικών οργάνων
    • Ριζική και μερική νεφρεκτομή για καρκίνο του νεφρού
    • Ριζική νεφροουρετερεκτομή 
    • Νεφρεκτομή από δότη και μεταμόσχευση νεφρού
    • Πυελική και οπισθοπεριτοναϊκή λεμφαδενική εκτομή για διάφορους καρκίνους όπως ορχικός, πέους κ.λπ.

Οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής

Το ερώτημα, όμως, που θέτουν πάντα οι ασθενείς στους χειρουργούς τους είναι γιατί να κάνουν ρομποτική επέμβαση αντί για παραδοσιακή ανοικτή ή λαπαροσκοπική και ποια είναι τα πλεονεκτήματα. Σε αυτό το θέμα η απάντηση είναι αρκετά απλή, καθώς η ρομποτική χειρουργική προσφέρει:

  • Μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο. Η ρομποτική χειρουργική επιτρέπει λιγότερες βλάβες στους ιστούς λόγω της αυξημένης ακρίβειας κατά τον χειρισμό των ιστών και της μικρότερης πίεσης που ασκείται στο κοιλιακό τοίχωμα κατά την κίνηση των βραχιόνων.
  • Λιγότερη απώλεια αίματος. Αυτό προκύπτει από την ακρίβεια που προσφέρει το ρομπότ καθώς και από την τρισδιάστατη απεικόνιση υψηλής ευκρίνειας που προσφέρει, καθιστώντας την αναγνώριση, τον χειρισμό και την παρασκευή των ιστών πολύ πιο ασφαλή.
  • Αυξημένη ακρίβεια. Αυτό, μπορεί να ειπωθεί, είναι ο πυρήνας των πλεονεκτημάτων της ρομποτικής τεχνολογίας. Τα ρομποτικά εργαλεία είναι σχεδιασμένα σύμφωνα με τον ανθρώπινο καρπό και η τεχνολογία ονομάζεται EndoWrist προσφέροντας μεγαλύτερο εύρος κίνησης από το ανθρώπινο χέρι, καθιστώντας ακόμη και δύσκολους ή αδύνατους ελιγμούς κατά τη διάρκεια της ανοικτής ή λαπαροσκοπικής χειρουργικής εύκολους και επιτρέποντας την ταχεία και ακριβή συρραφή, τη διατομή και τον χειρισμό των ιστών. Επίσης, με εξαιρετικά μεγεθυμένη τρισδιάστατη όραση υψηλής ευκρίνειας και πραγματική αντίληψη βάθους, ο χειρουργός μπορεί να δει καθαρά την ανατομία, να αναγνωρίσει τις δομές και να παραμείνει προσανατολισμένος. Με τη μεγέθυνση να είναι 10-15 φορές, μπορούμε να απεικονίσουμε πολύ μικρές λεπτομέρειες πέρα από την ικανότητα του γυμνού ματιού.
  • Ταχύτερη ανάρρωση. Αυξημένη ακρίβεια σημαίνει λιγότερο πόνο και επιπλοκές. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ρομποτική χειρουργική αποτελεί σήμερα την καθιερωμένη προσέγγιση για πολύ σύνθετες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως οι ογκολογικές και οι επανορθωτικές επεμβάσεις.
  • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο. Είναι σχεδόν περιττό να πούμε ότι ακόμη και επεμβάσεις για τις οποίες ο ασθενής έπρεπε να παραμείνει στο νοσοκομείο για πολλές ημέρες όταν γινόταν ανοικτή ή λαπαροσκοπική επέμβαση, σήμερα απαιτούν νοσηλεία 1-2 ημερών ή ο ασθενής μπορεί ακόμη και να πάει σπίτι του την ίδια ημέρα.
  • Μικρότερος κίνδυνος λοίμωξης. Οι μικρότερες τομές και η μικρότερη βλάβη των ιστών έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του συνολικού κινδύνου μετεγχειρητικών λοιμώξεων της χειρουργικής περιοχής. Αυτό συνεπάγεται μεγάλο όφελος για τον ασθενή και τα συστήματα υγείας, καθώς μειώνεται η χρήση αντιβιοτικών και, συνεπώς, τα ανθεκτικά βακτήρια.

Ρομποτική ριζική προστατεκτομή

Καμία άλλη χειρουργική επέμβαση δεν έχει επωφεληθεί περισσότερο από τη ρομποτική τεχνολογία από τη ριζική προστατεκτομή.

Η ένδειξη για την επέμβαση αυτή είναι για εντοπισμένο ή ορισμένες περιπτώσεις τοπικά προχωρημένο καρκίνο του προστάτη. Χρησιμοποιείται επίσης για τη προστατεκτομή διάσωσης (salvage prostatectomy) όταν έχουν αποτύχει άλλοι τρόποι θεραπείας. Παράλληλα μπορεί να γίνει αφαίρεση των πυελικών λεμφαδένων όποτε ενδείκνυται.

Η χρήση του ρομποτικού συστήματος σε αυτές τις περιπτώσεις επιτρέπει τον πολύ ακριβή χειρισμό των ιστών σε πολύ μικρό χώρο με εξαιρετική ορατότητα σε μια περιοχή που κατά τα άλλα είναι δύσκολα προσβάσιμη και ορατή. Αυτός ο συνδυασμός είναι μοναδικός στη ρομποτική χειρουργική, καθώς τόσο η ανοικτή όσο και η λαπαροσκοπική χειρουργική δεν μπορούν να προσφέρουν και τα δύο αυτά λόγω της κακής ορατότητας της ανοικτής προσέγγισης και της μειωμένης ελευθερίας κίνησης των εργαλείων στη λαπαροσκοπική. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν ορισμένα οφέλη για τον ασθενή όσον αφορά τα ογκολογικά και λειτουργικά αποτελέσματα, καθώς μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα να αφήσουμε πίσω μας καρκινικά κύτταρα, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να αποφύγουμε τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για τη στύση και τον τραυματισμό του σφιγκτηριακού μηχανισμού και συνεπώς την ακράτεια.

 

Υπάρχουν διαφορετικές ρομποτικές τεχνικές που περιγράφονται ανάλογα με την προσέγγιση που χρησιμοποιούμε για την αφαίρεση του προστάτη, συμπεριλαμβανομένης της κλασικής πρόσθιας που αναπαράγει την ανοικτή προσέγγιση και της υβριδικής πρόσθιας-οπίσθιας που επιτρέπει την πρώιμη απελευθέρωση από τον προστάτη των νεύρων που είναι υπεύθυνα για τη στύση. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί την τελευταία δεκαετία για τη λεγόμενη προσέγγιση Retzius sparing που αποφεύγει την είσοδο στο χώρο μπροστά από τον προστάτη. Κάθε μία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και η απόφαση για το ποια θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από τη διαμόρφωση του προστάτη, το μέγεθός του, την εντόπιση και την έκταση του καρκίνου, τις προηγούμενες θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη, τυχόν προηγούμενες επεμβάσεις στην κοιλιά και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Ως εκ τούτου, πρέπει να γίνεται λεπτομερής συζήτηση με τον χειρουργό πριν από την επέμβαση για να διερευνηθεί τι είναι καλύτερο για τον ασθενή. 

Μια ειδική περίπτωση ριζικής προστατεκτομής είναι όταν έχει χορηγηθεί προηγούμενη θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη είτε με τη μορφή εξωτερικής ακτινοθεραπείας, βραχυθεραπείας ή εστιακής θεραπείας. Πρόκειται για τη λεγόμενη προστατεκτομή διάσωσης (salvage prostatectomy) που θέτει ορισμένες προκλήσεις για τον χειρουργό και θέτει τον ασθενή σε υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών λόγω ίνωσης και κακής επούλωσης της περιοχής.

Στο ιατρείο μας προσφέρουμε όλο το φάσμα των επιλογών ριζικής προστατεκτομής καθώς και προστατεκτομής διάσωσης για υποτροπή καρκίνου του προστάτη μετά από προηγούμενη θεραπεία.

 

Οι ασθενείς, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, έχουν επίσης τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν την επέμβασή τους ως ημερήσιο χειρουργείο και να επιστρέψουν στο σπίτι τους με ασφάλεια την ίδια ημέρα, λόγω του προσεκτικά σχεδιασμένου πρωτοκόλλου μας που επιτρέπει ταχύτερη ανάρρωση. Κάθε άλλο περιστατικό έχει παραμονή 1-2 διανυκτερεύσεων, ανάλογα με το αν έγινε αφαίρεση λεμφαδένων ή όχι.

 

Απλή προστατεκτομή για καλοήθη διόγκωση του προστάτη

Όπως αναφέρθηκε, η ρομποτική απλή προστατεκτομή ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής έχει έντονα συμπτώματα ούρησης λόγω διογκωμένου προστάτη. Η διαφορά της με τη ριζική προστατεκτομή είναι ότι αφαιρούμε μόνο το αδένωμα που ευθύνεται για τα συμπτώματα και αφήνουμε ανέπαφη την κάψα του προστάτη. Αποτελεί κυρίως εναλλακτική λύση στις επεμβάσεις TURIS και HOLEP, ιδίως για πολύ μεγάλους αδένες ή όταν πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα και άλλα χειρουργεία, όπως η αφαίρεση εκκολπώματος της ουροδόχου κύστης.

Η όλη ιδέα της ρομποτικής απλής προστατεκτομής ή αδενομεκτομής αναπαράγει την παραδοσιακή ανοικτή προσέγγιση που έχει εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό, με τις κύριες διαφορές να είναι η σημαντικά μειωμένη απώλεια αίματος, ο μικρότερος χρόνος καθετηριασμού και η ταχύτερη ανάρρωση.

Το ιατρείο μας εκτελεί αυτή την επέμβαση όποτε ενδείκνυται, αφού διερευνηθούν όλες οι εναλλακτικές επιλογές, όπως η TURIS και η HOLEP.

Ανακατασκευή του αυχένα της ουροδόχου κύστης σε περιπτώσεις στενωμάτων

Οι στενώσεις του αυχένα της ουροδόχου κύστης μετά από εκτομή διογκωμένου προστάτη μπορεί να είναι έχουν δύσκολη θεραπεία με συχνές υποτροπές και σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του ασθενούς. Παραδοσιακά αντιμετωπίζονται ενδοσκοπικά με διάφορα αποτελέσματα. Η ανοικτή αποκατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη σε αυτές τις περιπτώσεις λόγω του στενού χώρου και της κακής ορατότητας, ενώ η λαπαροσκόπηση δεν μπορεί να προσφέρει την ακρίβεια για αυτού του είδους την επανορθωτική χειρουργική.

Η ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιείται πλέον για περισσότερο από μια δεκαετία κυρίως σε περιπτώσεις όπου όλα τα άλλα απέτυχαν με εξαιρετικά αποτελέσματα. Πρόκειται για μια πλαστική ανακατασκευή της στενωτικής περιοχής χρησιμοποιώντας τους υγιείς περιβάλλοντες ιστούς.

Διαθέτουμε σημαντική εμπειρία σε αυτό το είδος χειρουργικής επέμβασης και την προσφέρουμε ως μία από τις επιλογές για τις περιπτώσεις στενώσεων του αυχένα της ουροδόχου κύστης.

Εκκολπωματεκτομή της ουροδόχου κύστης

Τα εκκολπώματα της ουροδόχου κύστης είναι μια ασκοειδής προεξοχή που αναπτύσσονται στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης λόγω χρόνιας απόφραξης από διογκωμένο προστάτη ή άλλες παθολογικές καταστάσεις της ουρήθρας ή από δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης δευτερογενώς λόγω νευρολογικών παθήσεων. Παραδοσιακά η αφαίρεση των εκκολπωμάτων γινόταν με ανοικτή χειρουργική επέμβαση και αργότερα με λαπαροσκόπηση. Η ρομποτική χειρουργική εφαρμόζεται στην αντιμετώπιση αυτής της παθολογίας με ανώτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις άλλες τεχνικές.

 

Μπορεί να πραγματοποιηθεί ως μεμονωμένη χειρουργική επέμβαση ή πιο συχνά σε συνδυασμό με άλλη επέμβαση, όπως απλή προστατεκτομή ή αποκατάσταση του αυχένα της ουροδόχου κύστης.

Η πρακτική του ιατρείου μας έχει μεταβεί από την ανοιχτή αφαίρεση εκκολπωμάτων της ουροδόχου κύστης στις ρομποτικά υποβοηθούμενες επεμβάσεις λόγω των ανώτερων αποτελεσμάτων και του συντομότερου χρόνου ανάρρωσης για τον ασθενή

Ρομποτική ριζική κυστεκτομή και εκτροπή ούρων

Η ριζική κυστεκτομή αναφέρεται στην αφαίρεση της ουροδόχου κύστης και των πυελικών λεμφαδένων λόγω καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Ταυτόχρονα αφαιρούνται ο προστάτης και οι σπερματοδόχες κύστεις στους άνδρες και η μήτρα με ή χωρίς τις ωοθήκες και μέρος του κόλπου στις γυναίκες. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου η ουροδόχος κύστη πρέπει να αφαιρεθεί για άλλους λόγους, όπως χρόνια πυελική σήψη δευτεροπαθώς σε μη λειτουργική ουροδόχο κύστη, μη λειτουργική ουροδόχος κύστη μετά από πυελική ακτινοθεραπεία, ολική πυελική εξεντέρωση για υποτροπιάζοντα καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κ.λπ.

Μετά την αφαίρεση της ουροδόχου κύστης, τα ούρα πρέπει να εκτρέπονται είτε σε νεοκύστη είτε σε ειλεϊκό αγωγό, ώστε να μπορούν να εξέλθουν από το σώμα με ασφαλή τρόπο. Η νεοκύστη αναφέρεται στην κατασκευή μιας νέας ουροδόχου κύστης, συνήθως στην ίδια ανατομική θέση με τη φυσική κύστη, ενώ ο ειλεϊκός αγωγός είναι ένας τύπος εκτροπής των ούρων που καταλήγει απευθείας στο δέρμα μέσω ουροστομίας. Και οι δύο τύποι κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας στις περισσότερες περιπτώσεις το λεπτό έντερο. Καθένας έχει τα μοναδικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα καθώς και πιθανές επιπλοκές και, ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη μια διεξοδική συζήτηση με τον χειρουργό πριν από την επέμβαση για να διευκρινιστεί για ποιον τύπο εκτροπής είναι κατάλληλος κάποιος και να ληφθεί μια από κοινού απόφαση.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις η ρομποτική χειρουργική με το συνδυασμό της αυξημένης ακρίβειας, της ικανότητας εκτέλεσης λεπτών κινήσεων και της εξαιρετικής ορατότητας επιτρέπει ανώτερα ογκολογικά και λειτουργικά αποτελέσματα, καθώς είμαστε σε θέση να αποφύγουμε τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για τη σεξουαλική λειτουργία, εάν ενδείκνυται, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο με την ανοικτή χειρουργική και να εκτελέσουμε την εκτροπή των ούρων, η οποία είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο βήμα που απαιτεί πολύ λεπτομερή συρραφή, με εξαιρετική ακρίβεια, μειώνοντας έτσι τις πιθανές επιπλοκές.

Λόγω της υψηλής πολυπλοκότητάς της, η ρομποτική ριζική κυστεκτομή, πρέπει να εκτελείται από εκπαιδευμένους χειρουργούς με εμπειρία σε μείζονες ογκολογικές επεμβάσεις στην πύελο.

Δεδομένου ότι η ριζική κυστεκτομή θεωρείται μια εξαιρετικά πολύπλοκη επέμβαση ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, είναι απαραίτητη η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο για 4-7 ημέρες.

 

Προσφέρουμε στους ασθενείς μας ρομποτική ριζική κυστεκτομή, ριζική κυστεκτομή διάσωσης μετά από αποτυχημένες προηγούμενες θεραπείες για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, απλή κυστεκτομή για λειτουργικά προβλήματα, καθώς και πυελική εξεντέρωση για προχωρημένους ή υποτροπιάζοντες καρκίνους της πυέλου.

Ανακατασκευή και επανεμφύτευση ουρητήρα

Οι παθολογικές καταστάσεις του ουρητήρα που προκαλούν απόφραξη μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο ευ ζειν του ασθενούς και μπορεί να είναι η αιτία νεφρικής ανεπάρκειας, λοιμώξεων, λίθων κλπ. Συνήθως είναι δευτερογενείς σε τραύμα, φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως εκκολπωματίτιδα του εντέρου, ενδομητρίωση και ακτινοθεραπεία ή μπορεί να είναι συγγενείς με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το σύνδρομο απόφραξης της πυελοουρητηρικής συμβολής. Σε αυτή την κατάσταση η συμβολή μεταξύ του νεφρού και του ουρητήρα δεν επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση των ούρων με αποτέλεσμα τη διάταση του νεφρού. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αφαίρεση του τμήματος του ουρητήρα που προκαλεί αυτό το πρόβλημα και την αποκατάσταση της συνέχειάς του με συρραφή των δύο άκρων μεταξύ τους, μια επέμβαση που ονομάζεται πυελοπλαστική. Η επανορθωτική χειρουργική του ουρητήρα έχει επωφεληθεί από τη ρομποτική χειρουργική λόγω της δυνατότητας που δίνει στον χειρουργό να εκτελεί πολύ ακριβή παρασκευή και συρραφή, μειώνοντας έτσι το ποσοστό επιπλοκών και την ανάγκη για περαιτέρω χειρουργικές επεμβάσεις.

Πραγματοποιούμε όποτε είναι απαραίτητο όλους τους τύπους επανορθωτικής χειρουργικής του ουρητήρα ανάλογα με το πρόβλημα του ασθενούς.

Χειρουργική επέμβαση πρόπτωσης πυελικών οργάνων

Η πρόπτωση των πυελικών οργάνων είναι μία από τις κύριες αιτίες έκπτωσης της σεξουαλικής λειτουργίας σε κατά τα άλλα υγιείς γυναίκες, προκαλώντας σημαντική διαταραχή στην ποιότητα ζωής τους. Τα συμπτώματα της POP μπορεί να ποικίλουν, αλλά συχνά περιλαμβάνουν ένα ορατό εξόγκωμα ή όγκο στον κόλπο ή που προεξέχει από αυτόν, δυσφορία ή μούδιασμα κατά τη διάρκεια του σεξ και προβλήματα ούρησης, όπως επίμονη αίσθηση γεμάτης κύστης, συχνουρία ή ακράτεια κατα το βήχα, το φτέρνισμα ή την άσκηση. Η χειρουργική αντιμετώπιση αυτής της πάθησης γίνεται με την αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας με την τοποθέτηση ενός πλέγματος είτε μέσω του κόλπου είτε μέσω της κοιλιακής κοιλότητας. Η πρώτη προσέγγιση γίνεται όλο και λιγότερο δημοφιλής λόγω του υψηλότερου κινδύνου επιπλοκών όπως διάβρωση του πλέγματος στον κόλπο ή την ουροδόχο κύστη, λοιμώξεις και υψηλότερα ποσοστά αποτυχίας. Η σύγχρονη προσέγγιση σε αυτή την κατάσταση είναι η τοποθέτηση του πλέγματος μέσω της κοιλιακής κοιλότητας με μια επέμβαση που ονομάζεται ιεροκολποπηξία. Η ρομποτική χειρουργική επιτρέπει τον ακριβή εντοπισμό της ανατομίας, η οποία στις περιπτώσεις αυτές έχει μεταβληθεί σημαντικά, την ακριβή παρασκευή και τοποθέτηση του πλέγματος, αποφεύγοντας προβλήματα υποτροπών, τραυματισμών στον κόλπο, την ουροδόχο κύστη και το ορθό, λοιμώξεων και χρόνιου πόνου. Οι ασθενείς επωφελούνται επίσης από τη συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο, η οποία είναι συνήθως 1 διανυκτέρευση και την ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

 

Δεδομένων των ανώτερων αποτελεσμάτων της ρομποτικής ιεροκολποπηξίας, η οποία είναι πλέον η προτιμώμενη προσέγγιση σε όλες τις ουρο-γυναικολογικές κλινικές αναφοράς σε όλο τον κόσμο, εγκαταλείψαμε την παραδοσιακή διακολπική χειρουργική επέμβαση υπέρ της διακοιλιακής ρομποτικής προσέγγισης.

Ριζική και μερική νεφρεκτομή για καρκίνο του νεφρού

Ο καρκίνος του νεφρού είναι ένας από τους συνηθέστερους ουρολογικούς καρκίνους και η κύρια θεραπεία του όταν εντοπίζεται στο νεφρό είναι η χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του οργάνου για μεγάλες μάζες ή η αφαίρεση μόνο του όγκου για μικρότερες, αφήνοντας τον υγιή νεφρό ανεπηρέαστο.

Η ανοικτή χειρουργική ήταν ο βασικός πυλώνας της θεραπείας για πολλές δεκαετίες, αλλά με την έλευση της λαπαροσκόπησης αυτό άλλαξε και οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές αποτελούν πλέον την προτιμώμενη προσέγγιση. Η ριζική νεφρεκτομή αναφέρεται στην αφαίρεση ολόκληρου του νεφρού μαζί με τους ιστούς που τον περιβάλλουν και μερικές φορές τους επιχώριους λεμφαδένες και ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου ο όγκος είναι μεγάλος και η διατήρηση του οργάνου δεν είναι εφικτή. Λαπαροσκοπικές και ρομποτικές τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τα ίδια αποτελέσματα, εκτός εάν υπάρχει πολύ μεγάλη μάζα, άνω των 20 cm, οπότε προτιμάται η ανοικτή προσέγγιση. Το πραγματικό πλεονέκτημα, ωστόσο, της ρομποτικής χειρουργικής έρχεται όταν πρέπει να αφαιρεθεί ένας μικρός όγκος και ενδείκνυται η μερική νεφρεκτομή. Σε αυτούς τους ασθενείς μετά την αφαίρεση της μάζας πρέπει να αποκατασταθεί το εναπομείναν έλλειμμα με την τοποθέτηση ραμμάτων.

Πρόκειται για ένα ευαίσθητο χρονικά βήμα που μαζί με την αφαίρεση της μάζας πρέπει να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 30 λεπτά για να αποφευχθεί μόνιμη βλάβη και ανεπάρκεια του νεφρού. Εδώ είναι απαραίτητες οι αποφασιστικές και ακριβείς κινήσεις για να μην χαθεί χρόνος, και η ρομποτική τεχνολογία με την αυξημένη ελευθερία κίνησης των ρομποτικών βραχιόνων μας επιτρέπει να ολοκληρώσουμε αυτό το κρίσιμο βήμα εγκαίρως, ελαχιστοποιώντας τυχόν επιπλοκές, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου πρέπει να αφαιρεθούν περισσότεροι από ένας όγκοι. Επιπλέον, η χρήση ρομποτικών κεφαλών υπερήχων υψηλής τεχνολογίας επιτρέπει στον χειρουργό να πραγματοποιεί απεικόνιση των βλαβών σε πραγματικό χρόνο και να περιγράφει με ακρίβεια τα άκρα τους ,ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ατελούς αφαίρεσης του καρκίνου.

Δεδομένων των πλεονεκτημάτων των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών προσφέρουμε στους ασθενείς μας τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους με τις πιο προηγμένες και ασφαλείς τεχνικές που υπάρχουν.

Ριζική νεφροουρητηρεκτομή

Η επέμβαση αυτή χρησιμοποιείται όταν ο νεφρός, μαζί με ολόκληρο τον ουρητήρα, πρέπει να αφαιρεθεί λόγω καρκίνου του νεφρικού αποχετευτικού συστήματος. Ορισμένες φορές αφαιρούνται και οι περιοχικοί λεμφαδένες. Το κύριο πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το πολύ ευρύ χειρουργικό πεδίο, το οποίο είναι απρόσιτο από μία μόνο τομή και μάλιστα στην ανοικτή χειρουργική δύο ή περιστασιακά μία μόνο τομή, συνήθως μήκους άνω των 30 cm, απαιτούνται για την ολοκλήρωση της επέμβασης. Η σύγχρονη ρομποτική τεχνολογία, λόγω της ευελιξίας της, προσφέρει το πλεονέκτημα της πρόσβασης σε ολόκληρο το χειρουργικό πεδίο με λίγες μόνο μικρές τομές μεγέθους 1 cm η καθεμία και συνεπώς επιτρέπει μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο, ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς και με την εγγενή υπεροχή της σε ακρίβεια και ορατότητα, καλύτερα ογκολογικά αποτελέσματα. 

Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούμε την ελάχιστα επεμβατική ρομποτική τεχνολογία για να προσφέρουμε στους ασθενείς μας τα υψηλότερα πρότυπα περίθαλψης.

Νεφρεκτομή από δότη και μεταμόσχευση νεφρού

Μία από τις νεότερες ενδείξεις για τη ρομποτική χειρουργική της ουρολογίας είναι η χρήση της στη μεταμόσχευση νεφρού. Με πολλές διαθέσιμες μελέτες τα τελευταία χρόνια, έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά της σε αυτό το ειδικό είδος χειρουργικής επέμβασης καθώς και τα άριστα αποτελέσματά της. 

Η χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης συντονίζεται από ειδική ομάδα που περιλαμβάνει χειρουργούς, νεφρολόγους, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους κ.ά. και προσφέρεται μόνο από διαπιστευμένα κέντρα.

Αφαίρεση λεμφαδένων πυέλου και οπισθοπεριτοναίου

Οι κακοήθεις παθήσεις των όρχεων ή του πέους απαιτούν μερικές φορές περαιτέρω θεραπεία πέραν της αφαίρεσης του όγκου. Αυτό γίνεται συνήθως με τη μορφή αφαίρεσης λεμφαδένων στην περιοχή γύρω από τα μεγάλα αγγεία, όπως η αορτή για όγκους των όρχεων ή η πύελος για όγκους του πέους.

Η ρομποτική χειρουργική έχει καταστήσει αυτές τις διαδικασίες πολύ πιο ακριβείς, μειώνοντας τις πιθανές επιπλοκές όπως ο τραυματισμός νεύρων ή αγγείων και παρέχοντας ανώτερα ογκολογικά αποτελέσματα.

Δεδομένης της σπανιότητας αυτών των περιπτώσεων, καλό είναι να γίνονται από εξειδικευμένες ομάδες που έχουν εμπειρία και εκτελούν μεγάλο όγκο αυτών των επεμβάσεων.

 

Το ιατρείο μας προσφέρει ρομποτική χειρουργική ,όποτε ενδείκνυται, χρησιμοποιώντας την τελευταία γενιά του χειρουργικού συστήματος DaVinci, το DaVinci Xi.

Με σεβασμό, συμπόνια, ενσυναίσθηση, επαγγελματισμό και βαθιά κατανόηση του προβλήματος του κάθε ατόμου χρησιμοποιούμε τεχνολογία αιχμής και σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές για να προσφέρουμε στους ασθενείς μας το καλύτερο που τους αξίζει.

Ρωτήστε μας