Αιματουρία

Πάθηση

Είναι κάτι περισσότερο από μια ιατρική παρατήρηση - είναι ένα ανησυχητικό σήμα που απαιτεί άμεση και προσεκτική αξιολόγηση. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι σημάδι πολλαπλών υποκείμενων προβλημάτων υγείας, καθιστώντας την μια σημαντική ένδειξη που δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραβλέψουμε. Καρκίνος της ουροδόχου κύστης, ουρολιθίαση, λοιμώξεις, καλοήθης διόγκωση του προστάτη, καρκίνος του προστάτη και νεφρικές παθήσεις - αυτές είναι μερικές από τις πιο κοινές αιτίες πίσω από την αιματουρία. Κάθε μία από αυτές έχει τις δικές της επιπτώσεις, γεγονός που καθιστά ζωτικής σημασίας τον εντοπισμό της ακριβούς αιτίας για την αποτελεσματική θεραπεία. Ο δρόμος προς τη διάγνωση δεν είναι μία και μόνη οδός, αλλά ένας συνδυασμός εύκαμπτης κυστεοσκόπησης και αξονικής ουρογραφίας. Μαζί, αυτές οι διαγνωστικές μέθοδοι μας επιτρέπουν να έχουμε μια λεπτομερή εικόνα του τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος, παρέχοντας τις πληροφορίες που απαιτούνται για μια ακριβή διάγνωση.

Θεραπεία

Όταν πρόκειται για τη διαχείριση, μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους απλώς δεν αρκεί. Η θεραπεία προσαρμόζεται στην υποκείμενη πάθηση, διασφαλίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζουμε απλώς το σύμπτωμα, αλλά στοχεύουμε και στη βασική αιτία. Στην αντιμετώπιση της αιματουρίας, δεν αντιμετωπίζουμε απλώς ένα σύμπτωμα - δεσμευόμαστε σε μια ολοκληρωμένη διαγνωστική και θεραπευτική στρατηγική για την επίλυση του υποκείμενου προβλήματος και την αποκατάσταση της υγείας.

F.A.Q.s

Τι είναι η αιματουρία;

Το αίμα στα ούρα σας ονομάζεται αιματουρία. Η ποσότητα μπορεί να είναι από πολύ μικρή και να ανιχνεύεται μόνο με εξετάσεις ούρων ή στο μικροσκόπιο έως ορατή όταν μετατρέπει το νερό της τουαλέτας σε κόκκινο ή ροζ. Μερικές φορές ο ασθενής μπορεί να δει κηλίδες αίματος στο νερό μετά την ούρηση. Σε κάθε περίπτωση η αιματουρία είναι ένα ανησυχητικό σημάδι που δεν πρέπει να παραβλέπεται και δεν πρέπει να καθυστερεί η αναζήτηση ουρολογικής συμβουλής.

Τι μπορεί να προκαλέσει το αίμα στα ούρα;

Περίπου στους μισούς ασθενείς με ορατό αίμα στα ούρα (μακροσκοπική αιματουρία) θα εντοπιστεί κάποια υποκείμενη αιτία, αλλά, με μη ορατό αίμα( αυτό ανιχνεύεται μόνο στο μικροσκόπιο/μικροσκοπική αιματουρία) στα ούρα, μόνο το 10% θα έχει αναγνωρίσιμη αιτία.

Αν και υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για αίμα στα ούρα, αυτές που εντοπίζονται συχνότερα είναι:

 • λοίμωξη της ουροδόχου κύστης
 • καρκίνο της ουροδόχου κύστης, των νεφρών ή του προστάτη
 • καλοήθης διόγκωση του προστάτη
 • λίθοι στους νεφρούς ή την ουροδόχο κύστη
 • φλεγμονή των νεφρών
 • τραυματισμοί του ουροποιητικού συστήματος
 • διαταραχές του αίματος (π.χ. δρεπανοκυτταρική νόσος, διαταραχές της πήξης, αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα)

Υπάρχει κάτι άλλο, εκτός από το αίμα, που μπορεί να μετατρέψει τα ούρα σε κόκκινα;

Τα κόκκινα ή ροζ ούρα δεν είναι πάντα ένδειξη αιμορραγίας από τα νεφρά, την ουροδόχο κύστη, τον προστάτη κ.λπ.

Υπάρχουν μερικές καταστάσεις που μπορεί να μοιάζουν με αίμα στα ούρα αλλά δεν είναι.Μερικές από αυτές είναι:

 • πρόσφατη κατανάλωση παντζαριών 
 • ένα νέο φάρμακο ,ορισμένα φάρμακα μπορεί να κάνουν τα ούρα κόκκινα ή καφέ
 • αιμορραγία από το έντερο ή τον πρωκτό
 • κατά τη διάρκεια της περιόδου
 • μια κατάσταση που ονομάζεται ίκτερος
 • σοβαρή αφυδάτωση 

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και η υποψία αίματος στα ούρα είναι ένας λόγος για τον οποίο κάποιος πρέπει να αναζητήσει ιατρική συμβουλή για να αποκλείσει σημαντικές ή ακόμη και απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Υπάρχει πιθανότητα, μετά από ένα μακρύ τρέξιμο ή αθλήματα επαφής, να δείτε αίμα στα ούρα;

Ναι, ορισμένοι άνθρωποι μετά από δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επαφή ή μετά από τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων μπορεί να δουν αίμα στα ούρα τους, αλλά πρόκειται για καλοήθη κατάσταση. Αυτό είναι αρκετά συχνό μεταξύ των μαραθωνοδρόμων, η λεγόμενη “αιματουρία του μαραθωνοδρόμου” ή “κύστη του δρομέα”.

Η κατάσταση αυτή συνήθως επιμένει για 2-3 ημέρες και δεν χρειάζεται καμία διερεύνηση, εκτός αν συνεχίζεται για περισσότερες από 3 ημέρες ,οπότε ο ασθενής θα πρέπει να ζητήσει ουρολογική συμβουλή.

Ποια εξέταση χρειάζεται κάποιος για να εντοπίσει την υποκείμενη αιτία της αιματουρίας;

Όπως σε κάθε ιατρική πάθηση είναι υποχρεωτικό ένα λεπτομερές ιστορικό.Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας ζητήσει να κάνετε κάποιες εξετάσεις αίματος για να ελέγξει τη νεφρική σας λειτουργία, το PSA, τον αιματοκρίτη κ.λπ. και να αποκλείσει άλλες παθήσεις όπως διαταραχές της πήξης.

Μετά από αυτό, υπάρχουν τρεις βασικές εξετάσεις που είναι απαραίτητες για τον εντοπισμό της αιτίας της αιματουρίας:

 • Αξονική τομογραφία 
 • Κυτταρολογική εξέταση ούρων , μια εξέταση για την ανίχνευση καρκινικών κυττάρων στα ούρα
 • Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, μια εξέταση που χρησιμοποιεί μια λεπτή εύκαμπτη κάμερα για την επιθεώρηση της ουροδόχου κύστης.

Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου οι παθήσεις των νεφρών ή των ουρητήρων δεν μπορούν να αποκλειστούν από τις αρχικές εξετάσεις, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε διαγνωστική ουρητηροσκόπηση για την άμεση επιθεώρηση του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Εάν οι εξετάσεις μου είναι αρνητικές, αλλά εξακολουθώ να έχω αίμα στα ούρα μου, χρειάζομαι κάποια θεραπεία γι' αυτό;

Όχι, πρόκειται για τη λεγόμενη ιδιοπαθή αιματουρία που δεν χρειάζεται καμία θεραπεία. Στην πραγματικότητα στα περισσότερα άτομα με αρνητικές εξετάσεις, η αιματουρία θα σταματήσει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αλλά θα υπάρχουν και κάποιοι που δεν θα σταματήσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται περιοδική αξιολόγηση για να είστε σίγουροι ότι δεν είναι ένδειξη σοβαρότερου προβλήματος.

Ρωτήστε μας