Ακράτεια ούρων κατά την προσπάθεια  (SUI)

Πάθηση

Η πάθηση αυτή, η οποία χαρακτηρίζεται από ακούσια απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης ή προσπάθειας, αποτελεί ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας με βαθιές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για τις γυναίκες και την κοινωνία γενικότερα. Η επίπτωση της SUI είναι ιδιαίτερα υψηλή μεταξύ των γυναικών ηλικίας μεταξύ 45 και 59 ετών και συνεχίζει να αυξάνεται στη συνέχεια . Διάφοροι παράγοντες σχετίζονται με την SUI, όπως ο τοκετός, η παχυσαρκία, το ιστορικό υστερεκτομής ή χειρουργικής επέμβασης στην πύελο, ο σακχαρώδης διαβήτης και η χρόνια πνευμονική νόσος. Ωστόσο, παρά τον επιπολασμό της, η πάθηση αυτή συχνά υποδιαγιγνώσκεται. Πολλές γυναίκες διστάζουν να ζητήσουν ιατρική συμβουλή λόγω ντροπής ή παρανόησης, ενώ άλλες πιστεύουν ότι η πάθηση είναι μη αντιμετωπίσιμη.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της SUI είναι πολύπλευρη και εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Οι ήπιες περιπτώσεις μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν με φυσιοθεραπεία, φαρμακοθεραπεία και τροποποίηση του τρόπου ζωής. Ωστόσο, οι πιο προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν χειρουργική παρέμβαση, με τη μορφή χειρουργικής επέμβασης με κολπική ταινία. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επιτύχει ποσοστά επιτυχίας άνω του 80%, ενώ με έναν έμπειρο χειρουργό, το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει και το 95%. Στο πεδίο της διαχείρισης της SUI, δεν αντιμετωπίζουμε απλώς ένα σωματικό σύμπτωμα - ενδυναμώνουμε τις γυναίκες να ανακτήσουν τον έλεγχο του σώματός τους και της ζωής τους, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους και ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους.

F.A.Q.s

Πώς η προσπάθεια προκαλεί ακράτεια ούρων;

Η ακράτεια λόγω προσπάθειας είναι συνήθως το αποτέλεσμα της εξασθένησης ή της βλάβης των μυών που χρησιμοποιούνται για την αποτροπή της ούρησης, όπως οι μύες του πυελικού εδάφους και ο σφιγκτήρας της ουρήθρας.

Τι επιδεινώνει την ακράτεια από προσπάθεια;

Η ακράτεια ούρων είναι η ακούσια απώλεια ούρων. Η ακράτεια προσπάθειας συμβαίνει όταν η σωματική κίνηση ή δραστηριότητα – όπως ο βήχας, το γέλιο, το φτέρνισμα, το τρέξιμο ή το σήκωμα βαριών αντικειμένων – ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη σας, προκαλώντας σας διαρροή ούρων.

Μπορεί η ακράτεια ούρων να είναι ψυχολογική;

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι ποικίλοι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η κατάθλιψη, ο θυμός και το άγχος, εμφανίζονται συχνά σε άτομα με ακράτεια ούρων. Το κατά πόσον οι ψυχολογικοί παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση ακράτειας ούρων ή είναι αποτέλεσμα της δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Είναι το περπάτημα καλό για την ακράτεια λόγω στρες;

Επιλέξτε δραστηριότητες που θα μειώσουν την πίεση στην ουροδόχο κύστη σας, όπως η γιόγκα και το κολύμπι, ασκήσεις με μικρότερο αντίκτυπο, όπως το περπάτημα ή το πιλάτες και μηχανήματα γυμναστικής που δεν ασκούν πίεση στη λεκάνη, όπως ο διάδρομος ή το ελλειπτικό.

Ποιες είναι οι χειρότερες ασκήσεις για την ακράτεια;

Πριν κάνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα που είναι πιθανό να χρειάζεται βαθύ κάθισμα, σηκώστε και ενεργοποιήστε (σφίξτε) το πυελικό σας έδαφος και να θυμάστε πάντα – αναπνέετε καθ’ όλη τη διάρκεια των ασκήσεων. Εάν έχετε συμπτώματα διαρροής ούρων ή πρόπτωσης, αποφύγετε τα πλήρη καθίσματα και κρατήστε τα πόδια σας σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από το πλάτος των ώμων, εάν κάνετε ημικαθίσματα.

Η κατανάλωση νερού σταματά την ακράτεια;

Σε ορισμένα άτομα με υπερδραστήρια ή επώδυνη ουροδόχο κύστη επίσης, η παραγωγή πιο συμπυκνωμένων ούρων μπορεί να είναι ερεθιστική για την κύστη. Σε αυτούς τους ασθενείς, η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να βοηθήσει στην ακράτεια λόγω της μείωσης της συχνουρίας και της ποσότητας της διαρροής.

Πώς μπορώ να κάνω την ακράτεια από προσπάθεια λιγότερο ενοχλητική;

  • Κάντε καθημερινά ασκήσεις πυελικού εδάφους. Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους μπορεί να είναι αποτελεσματικές στη μείωση των διαρροών, αλλά είναι σημαντικό να τις κάνετε σωστά. Η βοήθεια ενός φυσιοθεραπευτή μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη 
  • Σταματήστε το κάπνισμα.
  • Κάντε τις σωστές ασκήσεις.
  • Αποφύγετε να σηκώνετε βαριά αντικείμενα  .
  • Χάστε το υπερβάλλον βάρος.
  • Αντιμετωπίστε άμεσα τη δυσκοιλιότητα.
  • Περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ.
  • Πίνετε άφθονο νερό
  • Αποφύγετε τα πικάντικα και όξινα τρόφιμα, όπως τα κάρυ και τα εσπεριδοειδή, καθώς μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη και να επιδεινώσουν τις διαρροές και άλλα συμπτώματα ακράτειας.

Πότε θα πρέπει να επισκεφθώ έναν γιατρό για την ακράτεια κατα τη προσπάθεια;

Κάθε φορά που παρατηρείτε διαρροή ούρων που σας κάνει να αισθάνεστε άβολα, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό, ακόμη και αν δεν είναι κάτι που σας προκαλεί σημαντικά προβλήματα. Όσο νωρίτερα το αντιμετωπίσετε, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.

Είναι μόνιμη η ακράτεια κατά τη προσπάθεια;

Η ακράτεια ούρων είναι μια κατάσταση που μπορεί να είναι μόνιμη ή προσωρινή. Η ακράτεια ούρων μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσωρινή ακράτεια είναι ο όρος που χρησιμοποιείται γι’ αυτό. Μπορεί επίσης να παραμείνει μόνιμα, η οποία είναι γνωστή ως μόνιμη ή χρόνια ακράτεια.

Τι συμβαίνει εάν η ακράτεια προσπάθειας δεν αντιμετωπιστεί;

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ακράτεια ούρων μπορεί να οδηγήσει σε συχνά ατυχήματα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δερματικά εξανθήματα, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις και άλλα προβλήματα.

Μπορεί να θεραπευτεί η ακράτεια προσπάθειας χωρίς χειρουργική επέμβαση;

Ενδεχομένως να μπορείτε να θεραπεύσετε την ακράτεια προσπαθείας κάνοντας ασκήσεις πυελικού εδάφους (Kegels). Μπορεί να σας βοηθήσουν να ελέγχετε την ουροδόχο κύστη σας όταν βήχετε, γελάτε, φτερνίζεστε ή ασκείστε. Τα φάρμακα μπορεί να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τις διαρροές ούρων, αλλά δεν λειτουργούν σε όλους. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε έναν πεσσο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Υπάρχει χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της ακράτειας προσπάθειας;

Με τη χειρουργική επέμβαση κολπικής ταινίας εισάγεται μια λωρίδα συνθετικού πλέγματος πίσω από την οδό που μεταφέρει τα ούρα έξω από το σώμα σας (ουρήθρα) για να την στηρίξει. Η ταινία παραμένει μόνιμα στο σώμα. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης θα κοιμάστε.

Χρειάζεται να παραμείνω στο νοσοκομείο μετά από χειρουργική επέμβαση ακράτειας;

Όχι, μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Είναι η χειρουργική επέμβαση ακράτειας επώδυνη;

Τις πρώτες ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να αισθάνεστε πόνο ή να έχετε κάποιο πόνο ή κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας. Η λήψη αναλγητικών φαρμάκων όπως σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας μπορεί να βοηθήσει. Στην αρχή, μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες αλλαγές στη ροή των ούρων σας και στο πόσο συχνά πρέπει να ουρείτε.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναρρώσετε από τη χειρουργική επέμβαση ακράτειας;

Πιθανόν να είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία σας σε 1 έως 2 εβδομάδες. Αλλά θα χρειαστείτε τουλάχιστον 6 εβδομάδες για να αναρρώσετε πλήρως πριν επιστρέψετε σε όλες τις συνήθεις δραστηριότητες. Θα πρέπει να αποφύγετε τα βαριά αντικείμενα και τις έντονες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος. Αυτές μπορεί να ασκήσουν επιπλέον πίεση στην ουροδόχο κύστη σας όσο αναρρώνετε.

Ρωτήστε μας