Καθυστερημένη εκσπερμάτιση

Πάθηση

Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να φαίνεται λιγότερο διαδεδομένη, επηρεάζοντας περίπου το 3% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών. Ωστόσο, η επιρροή της στη σεξουαλική υγεία και τις σχέσεις μπορεί να είναι σημαντική. Η αιτιολογία αυτής της κατάστασης είναι ποικίλη και συχνά πολύπλοκη, περιλαμβάνοντας ψυχολογικούς, οργανικούς και φαρμακολογικούς παράγοντες. Οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν ψυχικό στρες, άγχος ή άλλα συναισθηματικά ζητήματα. Οι οργανικές αιτίες μπορεί να καλύπτουν τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού ή νευρικές βλάβες που επηρεάζουν άμεσα τη σεξουαλική απόκριση του σώματος. Οι φαρμακολογικοί παράγοντες συχνά περιλαμβάνουν τη χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά φάρμακα ή αντιψυχωσικά, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τη φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της καθυστερημένης εκσπερμάτισης απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Η διαχείριση περιλαμβάνει κυρίως ψυχολογικές παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην επίλυση υποκείμενων συναισθηματικών ή ψυχολογικών ζητημάτων. Η φαρμακοθεραπεία μπορεί επίσης να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο, ιδίως σε περιπτώσεις όπου η κατάσταση συνδέεται με άλλα θέματα υγείας ή παρενέργειες φαρμάκων. Αντιμετωπίζοντας την καθυστερημένη εκσπερμάτιση, δεν αντιμετωπίζουμε απλώς ένα σωματικό σύμπτωμα - αντιμετωπίζουμε μια σύνθετη αλληλεπίδραση σωματικών, ψυχολογικών και φαρμακολογικών παραγόντων, με δέσμευση την αποκατάσταση της σεξουαλικής υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

F.A.Q.s

Τι είναι η καθυστερημένη εκσπερμάτιση;

Καθυστερημένη εκσπερμάτιση είναι η αδυναμία εκσπερμάτισης σε ικανοποιητικό χρόνο, έτσι ώστε η εκσπερμάτιση να συμβαίνει  πολύ αργότερα από το επιθυμητό ή να μη συμβαίνει καθόλου.

Τι προκαλεί καθυστερημένη εκσπερμάτιση;

Οι φυσικές αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Παθήσεις του νευρικού συστήματος, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμός του νωτιαίου μυελού και σκλήρυνση κατά πλάκας. Νευρική βλάβη ως επιπλοκή του διαβήτη και χειρουργικής επέμβασης.
 • Υποθυρεοειδισμός.
 • Υπογοναδισμός.
 • Φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά ή χρήση ναρκωτικών.
 • Αλκοόλ.
 • Γήρανση.

Τα ψυχολογικά ή συναισθηματικά αίτια μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αίσθημα ενοχής για το σεξ.
 • Θέματα σχέσεων.
 • Φόβος για κάτι, όπως ασθένεια, εγκυμοσύνη ή να πληγώσετε τη σύντροφό σας.
 • Άγχος για την απόδοση.
 • Εθισμός στην πορνογραφία.

Χρειάζονται εξετάσεις για τη διάγνωση της καθυστερημένης εκσπερμάτισης;

Οι εργαστηριακές εξετάσεις συνήθως δεν χρειάζονται, εκτός εάν ο ουρολόγος σας υποπτεύεται ότι υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας.

Πώς μπορώ να αποτρέψω την καθυστερημένη εκσπερμάτιση;

Δεν μπορείτε πραγματικά να αποτρέψετε την καθυστερημένη εκσπερμάτιση που προκαλείται από νευρική βλάβη ή γήρανση. Μπορείτε, ωστόσο, να αποτρέψετε τα προβλήματα που προκαλούνται από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή κατάχρηση ναρκωτικών.

Εάν τα προβλήματα σχέσεων με τον σύντροφό σας αποτελούν παράγοντα καθυστερημένης εκσπερμάτισης, προσπαθήστε να κάνετε μια ανοιχτή συζήτηση. Η βελτίωση της σχέσης σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης ή της επιδείνωσης της καθυστερημένης εκσπερμάτισης.

Πώς διαχειρίζεστε την καθυστερημένη εκσπερμάτιση;

Η θεραπεία της καθυστερημένης εκσπερμάτισης εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή αλλαγές στα φάρμακα που παίρνετε, ψυχολογική συμβουλευτική ή αντιμετώπιση της χρήσης αλκοόλ ή παράνομων ναρκωτικών.

Ρωτήστε μας