Καρκίνος του νεφρού

Πάθηση

Συχνά, πρόκειται για μια σιωπηλή απειλή που διαγιγνώσκεται τυχαία κατά τη διάρκεια ελέγχων ρουτίνας για άλλα θέματα υγείας. Αυτή η απροσδόκητη ανακάλυψη, αν και ανησυχητική, αποτελεί επίσης μια ευκαιρία για έγκαιρη παρέμβαση και αποτελεσματική διαχείριση.

Θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στον αγώνα μας κατά του καρκίνου του νεφρού. Δεν πρόκειται μόνο για την αφαίρεση της νόσου, αλλά και για τη διατήρηση όσο το δυνατόν καλύτερης νεφρικής λειτουργίας. Με την έλευση της τεχνολογίας, δεν δεσμευόμαστε πλέον από τους περιορισμούς της παραδοσιακής χειρουργικής. Οι λαπαροσκοπικές και οι ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις έχουν αναδειχθεί ως αλλαγές στο παιχνίδι στη μάχη μας κατά του καρκίνου του νεφρού. Αυτές οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές επιτρέπουν ακρίβεια που κάποτε ήταν αδιανόητη, με αποτέλεσμα λιγότερες επιπλοκές, συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο και ταχύτερη ανάρρωση. Αντιμετωπίζοντας τον καρκίνο του νεφρού, δεν αντιμετωπίζουμε απλώς μια ασθένεια - αξιοποιούμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και την ιατρική γνώση για να δώσουμε στους ασθενείς μας την καλύτερη ευκαιρία για ένα πιο υγιές μέλλον.

F.A.Q.s

Ποιοι είναι οι δύο κύριοι τύποι καρκίνου του νεφρού;

Ο νεφρός χωρίζεται γενικά σε δύο διαφορετικά μέρη που είναι το μέρος που παράγει τα ούρα και το μέρος που τα συλλέγει και τα μεταφέρει στην ουροδόχο κύστη.Λόγω της διαφορετικής εμβρυολογικής τους προέλευσης προσβάλλονται από διαφορετικούς τύπους καρκίνου που είναι:

 • Νεφροκυτταρικό καρκίνωμα ,που προέρχεται από το τμήμα του νεφρού που παράγει ούρα.
 • Καρκίνος του αποχετευτικού συστήματος.Αυτός ο τύπος καρκίνου έχει πολλές ομοιότητες με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης καθώς προέρχεται από τα ίδια κύτταρα.

Είναι θεμελιώδους σημασίας η ακριβής διάγνωση ως προς τον τύπο κακοήθειας που έχει ο ασθενής, καθώς η πρόγνωση και η θεραπεία είναι διαφορετικές.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο των νεφρών;

 • Μεγαλύτερη ηλικία. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των νεφρών αυξάνεται όσο μεγαλώνετε.
 • Το κάπνισμα. Οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των νεφρών από ό,τι οι μη καπνιστές.
 • Παχυσαρκία. Τα άτομα που είναι παχύσαρκα έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του νεφρού από τα άτομα που έχουν υγιές βάρος.
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του νεφρού.
 • Θεραπεία για νεφρική ανεπάρκεια. Τα άτομα που υποβάλλονται σε μακροχρόνια αιμοκάθαρση για τη θεραπεία της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του νεφρού.
 • Ορισμένα κληρονομικά σύνδρομα. Τα άτομα που έχουν γεννηθεί με ορισμένα κληρονομικά σύνδρομα μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο.
 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του νεφρού. Ο κίνδυνος καρκίνου του νεφρού είναι υψηλότερος εάν στενά μέλη της οικογένειας έχουν νοσήσει από τη νόσο.

Πώς μπορώ να προλάβω τον καρκίνο των νεφρών;

 • Σταματήστε το κάπνισμα. 
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. 
 • Ελέγξτε την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Εάν έχω όγκο στο νεφρό, είναι σίγουρα κακοήθης;

Περίπου το 20-30% των μικρών “ύποπτων” νεφρικών όγκων όταν αφαιρούνται αποδεικνύονται καλοήθεις. Αυτές οι καλοήθεις μάζες περιλαμβάνουν κύστεις και άλλες καλοήθεις νεοπλασίες. Έτσι, το 70-80% αυτών των “μικρών” νεφρικών όγκων είναι καρκίνοι και ευτυχώς η πλειονότητα είναι χαμηλής επιθετικότητας. Φυσικά αυτό δεν ισχύει όταν εντοπίζονται μεγάλοι όγκοι. Στην περίπτωση αυτή η συντριπτική πλειοψηφία είναι κακοήθεις.

Ποια είναι τα σημάδια του καρκίνου του νεφρού;

Ο καρκίνος του νεφρού συνήθως δεν έχει σημεία ή συμπτώματα στα αρχικά του στάδια και οι περισσότερες περιπτώσεις ανακαλύπτονται τυχαία σε υπερηχογραφήματα και αξονικές τομογραφίες Με τον καιρό, μπορεί να αναπτυχθούν σημεία και συμπτώματα, όπως

 • Αίμα στα ούρα σας, τα οποία μπορεί να φαίνονται ροζ, κόκκινα ή καφέ.
 • Πόνος στην πλάτη ή στο πλάι που δεν υποχωρεί
 • Απώλεια της όρεξης
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • Κόπωση
 • Πυρετός

Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις που είναι απαραίτητες για τη διάγνωση του καρκίνου του νεφρού;

Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζονται πολύπλοκες εξετάσεις, ο ουρολόγος σας θα σας καθοδηγήσει σχετικά με το ποιες εξετάσεις χρειάζονται.Η διάγνωση βασίζεται σε ένα συνδυασμό ορισμένων από τα ακόλουθα:

 • υπερηχογράφημα
 • αξονική τομογραφία
 • μαγνητική τομογραφία
 • μια κυστεοσκόπηση, η οποία είναι μια εξέταση της ουροδόχου κύστης με τη χρήση ενός λεπτού εύκαμπτου οργάνου.Αυτό είναι απαραίτητο σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υποψία καρκίνου που προέρχεται από το αποχετευτικό σύστημα του νεφρού , για να αποκλειστεί τυχόν ταυτόχρονος όγκος της ουροδόχου κύστης
 • λήψη ενός μικρού δείγματος κυττάρων από 1 από τους νεφρούς σας (βιοψία) για εξέταση
 • Λειτουργικές εξετάσεις των νεφρών. Μερικές φορές μπορεί να είναι απαραίτητη μια λεπτομερής εξέταση της λειτουργίας κάθε νεφρού, ώστε να μπορεί να καταρτιστεί το καλύτερο δυνατό σχέδιο θεραπείας.

Υπάρχουν παράμετροι που παίζουν ρόλο στη θεραπεία του καρκίνου του νεφρού;

Η θεραπεία που θα λάβετε για τον καρκίνο του νεφρού εξαρτάται από:

 • τον τύπο του καρκίνου
 • πού βρίσκεται και πόσο μεγάλος είναι
 • αν έχει εξαπλωθεί
 • τη γενική κατάσταση της υγείας 

Είναι ο καρκίνος στο νεφρό ιάσιμος;

Ο καρκίνος του νεφρού μπορεί συχνά να θεραπευτεί εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί όταν ακόμη εντοπίζεται στο νεφρό. Η πιθανότητα ίασης σχετίζεται άμεσα με το στάδιο ή το βαθμό διασποράς του όγκου. Φυσικά πολύ κρίσιμα είναι τα ιστολογικά χαρακτηριστικά του καθώς υπάρχουν κάποιοι πολύ σπάνιοι τύποι με εξαιρετικά επιθετική συμπεριφορά.

Εάν ένας νεφρικός όγκος δεν έχει εξαπλωθεί, ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;

Ο ουρολόγος σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του νεφρού. Φυσικά, αυτή η απόφαση σχετίζεται άμεσα με τη συνολική κατάσταση της υγείας του ασθενούς και με το κατά πόσον η χειρουργική επέμβαση δεν είναι πολύ επικίνδυνη. Διαφορετικοί τύποι χειρουργικής επέμβασης είναι διαθέσιμοι, όπως

 • Μερική νεφρεκτομή. Ο ουρολόγος αφαιρεί το τμήμα του νεφρού σας που έχει τον όγκο. Το υγιές τμήμα του νεφρού σας παραμένει ανέπαφο. Αυτό συνιστάται συνήθως όταν ο ασθενής έχει μικρό όγκο στο νεφρό που δεν έχει εξαπλωθεί.
 • Ριζική νεφρεκτομή. Ένας χειρουργός αφαιρεί ολόκληρο το νεφρό σας και μέρος του περιβάλλοντος ιστού. Μερικές φορές αφαιρούνται και οι λεμφαδένες γύρω από το νεφρό σας. Οι ουρολόγοι συνιστούν συνήθως ριζική νεφρεκτομή εάν έχετε μεγάλο όγκο στο νεφρό κοντά σε μεγάλα αιμοφόρα αγγεία.
 • Ενδοσκοπική αφαίρεση του όγκου με λέιζερ. Σε περιπτώσεις όπου ο όγκος προέρχεται από το αποχετευτικό σύστημα και είναι μικρός χωρίς επιθετικά χαρακτηριστικά είναι δυνατή η αφαίρεσή του με τη χρήση λέιζερ.
 • Τμηματική ουρητηρεκτομή. Περιλαμβάνει την αφαίρεση μόνο του τμήματος του ουρητήρα που έχει προσβληθεί. Είναι μια επιλογή όταν ο όγκος βρίσκεται μόνο στον ουρητήρα και η εκτομή με λέιζερ δεν είναι δυνατή λόγω μεγέθους.
 • Ριζική νεφροουρητηρεκτομή. Αφαιρείται ο νεφρός μαζί με ολόκληρο τον ουρητήρα. Μερικές φορές αφαιρούνται ταυτόχρονα οι λεμφαδένες κοντά στο νεφρό και τον ουρητήρα.Αυτό ενδείκνυται σε περίπτωση που ο όγκος προέρχεται από το αποχετευτικό σύστημα και δεν ενδείκνυνται λιγότερο επεμβατικές επιλογές όπως η αφαίρεση με λέιζερ ή η μερική αφαίρεση του ουρητήρα.

Συνολικά, πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε θεραπεία, είναι υποχρεωτικό να έχετε μια λεπτομερή συζήτηση με το γιατρό σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει στην καλύτερη δυνατή επιλογή.

Ποια είναι η καλύτερη προσέγγιση για τη χειρουργική επέμβαση στα νεφρά, η ανοικτή, η λαπαροσκοπική ή η ρομποτική;

Γενικά η ανοικτή χειρουργική έχει εγκαταλειφθεί στη χειρουργική του καρκίνου του νεφρού και χρησιμοποιείται σπάνια σε περιπτώσεις υπερμεγέθων όγκων ή όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες ελάχιστα επεμβατικές επιλογές.

Η ριζική νεφρεκτομή γίνεται σήμερα λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, ενώ στη μερική νεφρεκτομή και τη νεφροουρητηρεκτομή προτιμάται η ρομποτική χειρουργική, λόγω του εγγενούς πλεονεκτήματος της πολύ υψηλής ακρίβειας.

Συνολικά, η ένδειξη για λαπαροσκοπική ριζική νεφρεκτομή γίνεται όλο και πιο σπάνια , καθώς σε έμπειρα χέρια οι πολύ σύνθετοι όγκοι μπορούν να αφαιρεθούν ρομποτικά, αφήνοντας άθικτο το υγιές τμήμα του νεφρού.

Εάν ένας όγκος στο νεφρό έχει εξαπλωθεί,ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;

Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί έναν Ογκολόγο ο οποίος θα προτείνει την καλύτερη προσέγγιση.Γνωρίζουμε ότι η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία λειτουργούν για όγκους που προέρχονται από το αποχετευτικό σύστημα, ενώ οι όγκοι του ίδιου του νεφρού είναι αρκετά ανθεκτικοί, οπότε ο ασθενής μπορεί να κάνει ανοσοθεραπεία με πολύ καλά αποτελέσματα.

Χρειάζομαι κάποια παρακολούθηση μετά τη θεραπεία μου;

Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για το καλύτερο δυνατό σχήμα παρακολούθησης, το οποίο εξαρτάται από το αρχικό στάδιο του όγκου, τα ιστολογικά χαρακτηριστικά του, τη θεραπεία που λάβατε και την ανταπόκρισή σας σε αυτή τη θεραπεία.

Ρωτήστε μας