Καρκίνος της ουροδόχου κύστης
Πάθηση
Θεραπεία
F.A.Q.s
Τι είναι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης;
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι η περίπτωση κατά την οποία αναπτύσσεται στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης μια μάζα μη φυσιολογικού ιστού, γνωστής ως όγκου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο όγκος εξαπλώνεται στον μυ της ουροδόχου κύστης.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης;
- Το κάπνισμα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καπνός περιέχει καρκινογόνες χημικές ουσίες.
- Η έκθεση σε ορισμένες βιομηχανικές χημικές ουσίες είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου. Επαγγέλματα που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι οι μεταποιητικές εργασίες που αφορούν:βαφές, υφάσματα, λάστιχα, χρώματα, πλαστικά, βυρσοδεψία δέρματος.
- Ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία προηγούμενων καρκίνων κοντά στην ουροδόχο κύστη, όπως ο καρκίνος του εντέρου
- Προηγούμενη θεραπεία με ορισμένα χημειοθεραπευτικά φάρμακα.
- Καθετήρας στην ουροδόχο κύστη για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω νευρολογικής βλάβης που έχει οδηγήσει σε παράλυση.
- Πέτρες στην ουροδόχο κύστη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Μια λοίμωξη που ονομάζεται σχιστοσωμίαση, η οποία προκαλείται από ένα παράσιτο που ζει στο γλυκό νερό, αυτό είναι πολύ σπάνιο στις δυτικές χώρες.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;
- Αποφύγετε ή σταματήστε τη χρήση καπνού. Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης, μην καπνίζετε και αποφύγετε εντελώς τη χρήση προϊόντων καπνού.
- Μειώστε την έκθεση σε χημικές ουσίες.Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στις βιομηχανίες καουτσούκ, δέρματος, εκτύπωσης, κλωστοϋφαντουργίας και χρωμάτων έχουν συνδεθεί με ορισμένους καρκίνους.Τα άτομα που εργάζονται με αυτές τις χημικές ουσίες πρέπει πάντα να ακολουθούν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας όταν εργάζονται με αυτές.
- Να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή και να διατηρείτε ένα υγιές βάρος.
- Παραμείνετε ενυδατωμένοι.
Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;
Το αίμα στα ούρα,το οποίο είναι συνήθως ανώδυνο, είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Μπορεί να παρατηρήσετε γραμμές ή κηλίδες αίματος στα ούρα σας ή το αίμα μπορεί να μετατρέψει τα ούρα σας σε καφέ. Το αίμα δεν είναι πάντα αισθητό και μπορεί να έρχεται και να φεύγει.
Τα λιγότερο συχνά συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν:
- συχνουρία
- ξαφνική έπειξη για ούρηση
- αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
Εάν ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης φτάσει σε προχωρημένο στάδιο και έχει εξαπλωθεί, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: πυελικό πόνο, πόνο στα οστά, ακούσια απώλεια βάρους, πρήξιμο των ποδιών.
Πότε πρέπει να ζητήσω ιατρική συμβουλή;
Εάν έχετε αίμα στα ούρα σας, ακόμη και αν αυτό έρχεται και φεύγει, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον ουρολόγο σας, ώστε να διερευνηθεί η αιτία.
Ποιες εξετάσεις είναι απαραίτητες για τη διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;
Μόλις παρατηρήσετε αίμα στα ούρα σας ή άλλα συμπτώματα από την ουροδόχο κύστη σας, ο Ουρολόγος σας μπορεί να σας προτείνει να κάνετε μερικές εξετάσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Κυστεοσκόπηση. Αυτή είναι ίσως η πιο βασική εξέταση για τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Ο Ουρολόγος σας θα εξετάσει το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης σας περνώντας έναν λεπτό σωλήνα με κάμερα και φως στο άκρο του μέσα από την ουρήθρα σας.
Πριν από την κυστεοσκόπηση, εφαρμόζεται ένα τοπικό αναισθητικό τζελ στην ουρήθρα σας, ώστε να μην αισθάνεστε πόνο. Η διαδικασία διαρκεί συνήθως περίπου 5 λεπτά.
- Απεικονιστικές εξετάσεις: μπορεί να γίνει αξονική ή μαγνητική τομογραφία, εάν ο ουρολόγος σας κρίνει ότι είναι απαραίτητη μια πιο λεπτομερής εικόνα της ουροδόχου κύστης σας.
- Διουρηθρική εκτομή όγκου της ουροδόχου κύστης (TURBT).Εάν διαπιστωθούν ανωμαλίες στην ουροδόχο κύστη σας κατά τη διάρκεια μιας κυστεοσκόπησης ή απεικονιστικών μελετών, θα πρέπει να κάνετε μια επέμβαση γνωστή ως TURBT. Αυτό γίνεται για να μπορέσουν να αφαιρεθούν τυχόν μη φυσιολογικές περιοχές ιστού και να σταλούν για βιοψία.Η TURBT πραγματοποιείται υπό γενική ή ραχιαία αναισθησία.
Ποια είναι η θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;
Δεν υπάρχει ενιαία απάντηση σε αυτό το ερώτημα, καθώς αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο της νόσου, τα ιστολογικά χαρακτηριστικά της και την γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς.
Εάν έχω μη μυοδιηθητικό (επιφανειακό) καρκίνο της ουροδόχου κύστης ποια είναι η συνιστώμενη θεραπεία;
Εάν έχετε διαγνωστεί με μη μυοδιηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης, το συνιστώμενο σχέδιο θεραπείας εξαρτάται από τον κίνδυνο ο καρκίνος να επιστρέψει ή να εξαπλωθεί πέρα από το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης σας.
- Ο μη μυοδιηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης χαμηλού κινδύνου αντιμετωπίζεται με διουρηθρική εκτομή όγκου της ουροδόχου κύστης (TURBT).Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να σας χορηγηθεί μια εφάπαξ δόση χημειοθεραπείας, απευθείας στην ουροδόχο κύστη σας, χρησιμοποιώντας έναν καθετήρα. Το χημειοθεραπευτικό διάλυμα διατηρείται στην ουροδόχο κύστη σας για περίπου μία ώρα πριν αφαιρεθεί.
- Στα άτομα με μη μυοδιηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης ενδιάμεσου κινδύνου θα πρέπει να προσφέρεται ενδοκυστική χημειοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία. Το υγρό τοποθετείται απευθείας στην ουροδόχο κύστη σας, με τη χρήση καθετήρα, και διατηρείται εκεί για περίπου μία ώρα προτού αφαιρεθεί.Αυτό μπορεί να χρειαστεί να επαναλαμβάνεται συχνά έως και 1 έτος μετά τη διάγνωσή σας.
- Εάν έχετε μη μυοδιηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να σας προσφερθεί μια δεύτερη επέμβαση TURBT, εντός 6 εβδομάδων από την αρχική.Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα για να έχουμε μια ακριβή διάγνωση, καθώς είναι αρκετά συχνό οι μη μυοδιηθητικοί όγκοι υψηλού κινδύνου να είναι στην πραγματικότητα μυοδιηθητικοί και η δεύτερη επέμβαση θα το διευκρινίσει αυτό.Με βάση τα αποτελέσματα της βιοψίας σας, ο Ουρολόγος σας θα συζητήσει μαζί σας τις επιλογές που περιλαμβάνουν ενδοκυστική ανοσοθεραπεία ή αφαίρεση της ουροδόχου κύστης.
Εάν έχω μυοδιηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης, ποια είναι η συνιστώμενη θεραπεία;
Το συνιστώμενο σχέδιο θεραπείας για τον διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης εξαρτάται από το πόσο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος.
Ο ουρολόγος και ο ογκολόγος σας θα συζητήσουν μαζί σας τις θεραπευτικές σας επιλογές, οι οποίες θα είναι είτε:
- μια επέμβαση για την αφαίρεση της ουροδόχου κύστης σας (κυστεκτομή)
- ακτινοθεραπεία
Ο ογκολόγος σας θα πρέπει επίσης να συζητήσει τη δυνατότητα χημειοθεραπείας πριν από οποιαδήποτε από αυτές τις θεραπείες, εάν είναι κατάλληλη για εσάς.
Τι είναι η κυστεκτομή;
Ριζική κυστεκτομή σημαίνει αφαίρεση ολόκληρης της ουροδόχου κύστης και των επιχώριων λεμφαδένων.
Ο χειρουργός σας θα δημιουργήσει επίσης έναν άλλο τρόπο για το σώμα σας να συλλέγει και να διώχνει τα ούρα χρησιμοποιώντας το λεπτό έντερό.Αυτό συνήθως διευκολύνεται με τη δημιουργία μιας “νέας” ουροδόχου κύστης”, που ονομάζεται νεοκύστη ή με τη δημιουργία ουροστομίας απευθείας στο δέρμα σας.Αυτές οι επιλογές συζητούνται διεξοδικά από τον Ουρολόγο σας πριν από την επέμβασή σας.
Στους άνδρες, ο χειρουργός συνήθως αφαιρεί επίσης τον προστάτη και τους αδένες που αποθηκεύουν το σπέρμα (σπερματοδόχες κύστεις)
Στις γυναίκες, ο χειρουργός αφαιρεί συνήθως τη μήτρα και τις σάλπιγγες.
Μερικές φορές αφαιρούνται επίσης οι ωοθήκες και μέρος του κόλπου. Ο χειρουργός σας το συζητάει αυτό μαζί σας εκ των προτέρων.
Είναι η κυστεκτομή μια μεγάλη επέμβαση;
Ο όρος κυστεκτομή περιλαμβάνει όχι μόνο την αφαίρεση της ουροδόχου κύστης, αλλά και την αφαίρεση των λεμφαδένων και τη δημιουργία ενός νέου τρόπου συλλογής και διέλευσης των ούρων από το σώμα σας.Κάθε ένα από αυτά τα βήματα, ακόμη και αν εξεταστούν μεμονωμένα, είναι μια μεγάλη επέμβαση, οπότε ο συνδυασμός όλων αυτών μαζί σημαίνει ότι η κυστεκτομή είναι μια από τις πιο απαιτητικές και πολύπλοκες τεχνικά επεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν.
Μπορεί μια κυστεκτομή να πραγματοποιηθεί με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο;
Ναι, η ρομποτική χειρουργική μπορεί να αξιοποιηθεί για την εκτέλεση μιας κυστεκτομής, αν και, δεδομένης της πολυπλοκότητάς της, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ουρολόγων μπορεί να εκτελέσει αυτές τις επεμβάσεις με ασφάλεια και να επιτύχει σωστά λειτουργικά και ογκολογικά αποτελέσματα.
Γιατί να προτιμήσω τη ρομποτική ριζική κυστεκτομή αντί της ανοικτής ή λαπαροσκοπικής;
Τα κύρια πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής έναντι των παλαιότερων τεχνικών είναι τα εξής:
- Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος.
- Λιγότερη απώλεια αίματος.
- Λιγότερες και μικρότερες ουλές.
- Αυξημένη ακρίβεια
- Ταχύτερη ανάρρωση.
- Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο.
- Μικρότερος κίνδυνος μόλυνσης.
Δεν αποτελεί επομένως έκπληξη το γεγονός ότι η ρομποτική κυστεκτομή έχει αντικαταστήσει σχεδόν πλήρως τις ανοικτές ή λαπαροσκοπικές προσεγγίσεις στα περισσότερα προηγμένα συστήματα υγείας.
Μπορεί να διατηρηθεί η σεξουαλική λειτουργία μετά από κυστεκτομή;
Παραδοσιακά η κυστεκτομή θεωρούνταν το τέλος της σεξουαλικής ζωής τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.Αυτό έχει αμφισβητηθεί την τελευταία δεκαετία με την αυξανόμενη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας και το εγγενές πλεονέκτημα της εκπληκτικής ακρίβειας, που επιτρέπει τη διατήρηση των νεύρων και των αγγείων που είναι υπεύθυνα για τη σεξουαλική λειτουργία.Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι ασθενείς είναι υποψήφιοι για τεχνικές που διατηρούν τη σεξουαλική λειτουργία, καθώς αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα ογκολογικά αποτελέσματα. Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί λεπτομερώς με τον ουρολόγο σας πριν από την επέμβασή σας.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναρρώσετε από μια κυστεκτομή;
Μπορεί να χρειαστούν έως και 12 εβδομάδες για να αναρρώσετε από μια ριζική κυστεκτομή. Ακόμα και όταν “θεραπευτείτε”, μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να νιώσετε ότι έχετε αναρρώσει πλήρως. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι το έντερό σας δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσε πριν από την επέμβαση.
Πόσο καιρό πρέπει να παραμείνω στο νοσοκομείο μετά την κυστεκτομή;
Παραδοσιακά η ανοικτή κυστεκτομή είχε μία από τις μεγαλύτερες παραμονές στο νοσοκομείο, αλλά με τη ρομποτική προσέγγιση θα πρέπει να είστε σε θέση να επιστρέψετε στο σπίτι σας 3-7 ημέρες μετά την επέμβαση, ανάλογα με την τεχνική εκτροπής των ούρων που εφαρμόστηκε.
Μετά τη θεραπεία μου για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης θα χρειαστώ περαιτέρω εξετάσεις;
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι δυστυχώς ένας από τους πιο απρόβλεπτους καρκίνους, πράγμα που σημαίνει ότι μετά τη θεραπεία σας , είτε πρόκειται για ενδοσκοπικές εκτομές, ενδοκυστικές εγχύσεις, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή κυστεκτομή , θα πρέπει να έχετε μια αυστηρή παρακολούθηση με βάση τα αρχικά χαρακτηριστικά της νόσου και τη θεραπεία που ακολουθήσατε.