Σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης / Ακράτεια ούρων από έπειξη (UUI)

Πάθηση

Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από επιτακτική ούρηση, η οποία συχνά συνοδεύεται από συχνουρία και νυκτουρία. Ακράτεια μπορεί να υπάρχει ή όχι, και τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται απουσία λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος (UTI) ή άλλης διακριτής παθολογίας. Το σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης δεν είναι απλώς ένα παροδικό ζήτημα - είναι μια χρόνια πάθηση που μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Ο συνολικός επιπολασμός των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την υπερδραστήρια κύστη είναι περίπου 15% στις γυναίκες όλων των ηλικιών, αλλά ο επιπολασμός αυτός κλιμακώνεται σημαντικά με την ηλικία.

Θεραπεία

Η διαχείριση αυτής της κατάστασης απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση. Οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής και η επανεκπαίδευση της ουροδόχου κύστης αποτελούν τη βάση του σχεδίου διαχείρισης, συνοδευόμενες από φαρμακοθεραπεία ανάλογα με τις ανάγκες. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου αυτές οι μέθοδοι αποδεικνύονται ανεπαρκείς, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει την έγχυση BOTOX στον μυ της ουροδόχου κύστης, μια διαδικασία που έχει δείξει εξαιρετικά αποτελέσματα στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων. Στο πεδίο της διαχείρισης του συνδρόμου υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης και της ακράτειας από έπειξη, δεν αντιμετωπίζουμε απλώς τα σωματικά συμπτώματα - βοηθάμε τα άτομα να ανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους, βελτιώνοντας την άνεση και την ποιότητα ζωής τους.

F.A.Q.s

Τι προκαλεί την ακράτεια από έπειξη;

Μερικές φορές οι μύες της ουροδόχου κύστης συσπώνται πολύ συχνά, δημιουργώντας επείγουσα ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα. Αυτό είναι γνωστό ως υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη. Ο λόγος για τον οποίο οι μύες του εξωστήρα σας συστπώνται  πολύ συχνά μπορεί να μην είναι σαφής, αλλά οι πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν: 

  • Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ ή καφεΐνης.
  • Μη κατανάλωση αρκετών υγρών
  • Δυσκοιλιότητα 
  • Λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και όγκοι
  • Νευρολογικές παθήσεις
  • Φάρμακα

Μπορεί η ακράτεια από έπειξη να είναι ψυχολογική;

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η ακράτεια από έπειξη σχετίζεται με τραυματικά γεγονότα. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι συμπεριφορικές και ψυχοθεραπευτικές επιλογές μπορεί να είναι χρήσιμες. Σχεδόν αναπόφευκτα κάθε μορφή ακράτειας έχει ψυχολογικές συνέπειες: η ντροπή και η ανασφάλεια είναι συχνά αποτελέσματα της ανεξέλεγκτης απώλειας ούρων.

Μπορεί το άγχος να προκαλέσει ακράτεια από έπειξη;

Το άγχος μπορεί να συμβάλλει στην ακράτεια σε ορισμένες περιπτώσεις. Όταν κάποιος βιώνει άγχος ή στρες, ενεργοποιείται η αντίδραση “μάχης ή φυγής” του σώματός του, η οποία μπορεί να προκαλέσει την ένταση των μυών του σώματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τους μύες που ελέγχουν την ουροδόχο κύστη και το έντερο.

Τι είναι ο φόβος της ακράτειας από έπειξη;

Το άγχος ακράτειας ούρων (επίσης γνωστό ως εμμονή με την ουροδόχο κύστη, εμμονή με την ούρηση και άγχος ελέγχου της ουροδόχου κύστης) αναφέρεται σε ψυχολογικές καταστάσεις που περιλαμβάνουν υπερβολικό φόβο ακράτειας σε δημόσιους χώρους.

Τι επιδεινώνει την ακράτεια από έπειξη και την υπερδραστήρια κύστη;

Η αφυδάτωση οδηγεί σε σκούρα, συμπυκνωμένα ούρα, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν τα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης, προκαλώντας τα να συσπώνται συχνότερα και να διαρρέουν περισσότερα ούρα

Είναι σοβαρή η ακράτεια από έπειξη και η υπερδραστήρια κύστη;

Η ακράτεια από έπειξη μπορεί να οφείλεται σε μια ήσσονος σημασίας πάθηση, όπως μια λοίμωξη, ή σε μια πιο σοβαρή πάθηση όπως μια νευρολογική διαταραχή ή ο διαβήτης, επομένως είναι απαραίτητη μια προσεκτική αξιολόγηση.

Πώς μπορώ να κάνω τα προβλήματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης λιγότερο ενοχλητικά;

  • Κάντε καθημερινά ασκήσεις πυελικού εδάφους. Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους μπορεί να είναι αποτελεσματικές στη μείωση των διαρροών, αλλά είναι σημαντικό να τις κάνετε σωστά. Η βοήθεια ενός φυσιοθεραπευτή μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. 
  • Επανεκπαίδευση της ουροδόχου κύστης.
  • Σταματήστε το κάπνισμα.
  • Κάντε τις σωστές ασκήσεις.
  • Αποφύγετε να σηκώνετε βαριά αντικείμενα.
  • Χάστε το υπερβάλλον βάρος.
  • Αντιμετωπίστε άμεσα τη δυσκοιλιότητα.
  • Περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ.
  • Πίνετε άφθονο νερό
  • Αποφύγετε τα πικάντικα και όξινα τρόφιμα, όπως τα κάρυ και τα εσπεριδοειδή, καθώς μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη και να επιδεινώσουν τις διαρροές και άλλα συμπτώματα ακράτειας.

Η ακράτεια από έπειξη μπορεί να υποχωρήσει;

Δυστυχώς, η ακράτεια ούρων δεν είναι πιθανό να υποχωρήσει από μόνη της, εκτός εάν η υποκείμενη διαταραχή είναι αναστρέψιμη . Τα καλά νέα ωστόσο, είναι ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για να τη βελτιώσετε και υπάρχουν πολλές επιλογές για τη θεραπεία της.

Πώς διαγιγνώσκονται η ακράτεια από έπειξη και η υπερδραστήρια κύστη;

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό και τη φυσική εξέταση Περιστασιακά και με βάση τα συμπτώματα του ασθενούς είναι απαραίτητη μια κυστεοσκόπηση. Αυτή περιλαμβάνει τη χρήση ενός λεπτού σωλήνα με μια κάμερα συνδεδεμένη σε αυτόν (ενδοσκόπιο) για την εξέταση του εσωτερικού της ουροδόχου κύστης και του ουροποιητικού συστήματος. Η κυστεοσκόπηση μπορεί να εντοπίσει καταστάσεις που προκαλούν ακράτεια.

Τι συμβαίνει εάν η ακράτεια από έπειξη και η υπερδραστήρια κύστη δεν αντιμετωπιστούν;

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση και κατάθλιψη. Η ακράτεια, όταν μένει χωρίς θεραπεία και ανεπαρκή διαχείριση, μπορεί να οδηγήσει σε εξανθήματα και άλλες δερματικές διαταραχές.

Ποιά είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για την ακράτεια από έπειξη και την υπερδραστήρια κύστη;

Η πρώτη γραμμή θεραπείας περιλαμβάνει αλλαγές του τρόπου ζωής και πιθανόν φάρμακα που χαλαρώνουν τον μυ της ουροδόχου κύστης. Θα πρέπει να συζητήσετε διεξοδικά αυτές τις επιλογές με τον γιατρό σας.  

Ποια είναι η θεραπεία δεύτερης γραμμής για την ακράτεια από έπειξη;

Μαζί με το γιατρό σας μπορείτε να αποφασίσετε ποια προσέγγιση είναι η καλύτερη για εσάς. Η συνηθέστερη επιλογή θεραπείας δεύτερης γραμμής είναι η έγχυση βοτουλινικής τοξίνης (BOTOX) στην ουροδόχο κύστη. Η νευρική διέγερση, γνωστή και ως νευροδιαμόρφωση, είναι επίσης μια επιλογή όταν είναι διαθέσιμη.

Είναι η έγχυση BOTOX στην ουροδόχο κύστη μια επικίνδυνη διαδικασία;

Όχι, θεωρείται μια μικρής βαρύτητας διαδικασία που μπορεί να γίνει ακόμη και στο ιατρείο. Επίσης, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας το BOTOX δεν απορροφάται από το σώμα σας, αλλά παραμένει τοπικά στον μυ της ουροδόχου κύστης.

Πόσο επώδυνο είναι το Botox στην ουροδόχο κύστη;

Οι ενέσεις γίνονται υπό νάρκωση ή, εάν ο ασθενής το επιθυμεί, υπό τοπική αναισθησία. Δεν “πονάνε” όπως ίσως περιμένετε, αλλά μπορεί να έχετε κάποια βραχυπρόθεσμη δυσφορία. Πολλοί ασθενείς το έχουν παρομοιάσει με κράμπα περιόδου. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες ασθενείς ανακουφίζονται από τα συμπτώματα γρήγορα, σε διάστημα λίγων ημερών.

Πόσο καιρό πρέπει να παραμείνω στο νοσοκομείο για μια έγχυση BOTOX στην ουροδόχο κύστη;

Όχι, λίγο μετά τη διαδικασία ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι του.

Είναι το BOTOX μια μόνιμη λύση;

Αυτό είναι δυστυχώς το μοναδικό μειονέκτημα αυτής της θεραπείας. Η επίδραση του Botox στην ουροδόχο κύστη δεν είναι μόνιμη. Στους περισσότερους ασθενείς τα αποτελέσματα διαρκούν 6-12 μήνες (περίπου 7,5 μήνες κατά μέσο όρο). Όταν τα αποτελέσματα εξασθενήσουν, είναι απαραίτητη η επανάληψη της ένεσης για να διατηρηθεί το κλινικό αποτέλεσμα.

Πόσο αποτελεσματική είναι η ένεση BOTOX στην ουροδόχο κύστη;

Το Botox είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη. Λειτουργεί σε πάνω από το 75% των γυναικών που κάνουν τη θεραπεία .

Ρωτήστε μας