Φίμωση

Πάθηση

Αυτή η πάθηση είναι μία από τις πιο συχνές, που επηρεάζει τους άνδρες όλων των ηλικιακών ομάδων. Δεν κάνει διακρίσεις - μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, από τους πολύ νέους έως τους ηλικιωμένους. Η αντιμετώπισή της ξεκινά με συντηρητική θεραπεία, χρησιμοποιώντας τοπικές κρέμες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, αν είναι δυνατόν.

Θεραπεία

Ωστόσο, δεν μπορούν να επιλυθούν όλες οι περιπτώσεις μόνο με φαρμακευτική αγωγή. Σε περιπτώσεις όπου οι τοπικές θεραπείες δεν επαρκούν, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Η περιτομή ή η πλαστικη της ακροποσθίας μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση, παρέχοντας διαρκή ανακούφιση από τα συμπτώματα. Στο τοπίο της αντιμετώπισης της φίμωσης, δεν αντιμετωπίζουμε απλώς μια φυσική κατάσταση - βοηθάμε τα άτομα να ανακτήσουν την άνεση και τη φυσιολογική τους λειτουργία. Πρόκειται για την αποκατάσταση της ευεξίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

F.A.Q.s

Τι είναι η φίμωση;

Η φίμωση είναι μια κατάσταση του πέους που εμφανίζεται σε ορισμένους ενήλικες και παιδιά που δεν έχουν κάνει περιτομή. Εάν έχετε φίμωση, η ακροποσθία σας δεν μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω και μπορεί να φαίνεται ότι το πέος σας έχει δακτυλίους όταν κάποιος προσπαθεί να αποκαλύψει τη βάλανο.

Ποιοι είναι οι τύποι της φίμωσης;

Υπάρχουν δύο τύποι φίμωσης: η φυσιολογική και η παθολογική. Ο φυσιολογικός τύπος σχετίζεται με την παιδική ηλικία και συνήθως υποχωρεί καθώς μεγαλώνει το παιδί. Ο παθολογικός τύπος είναι δευτερογενής σε άλλες καταστάσεις και επηρεάζει κυρίως τους ενήλικες

Ποια είναι τα συμπτώματα της φίμωσης;

 • Ερυθρότητα ή αποχρωματισμός, ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί όταν υπάρχει μόλυνση ή ερεθισμός.
 • Οίδημα, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί σε περίπτωση μόλυνσης ή ερεθισμού.
 • Πόνος.
 • Πόνος κατά την ούρηση.
 • Σε ακραίες περιπτώσεις, αδυναμία ούρησης.
 • Πόνος κατά τη στύση ή τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Τι προκαλεί τη φίμωση;

 • Κακή υγιεινή. Αυτό θα μπορούσε να είναι στην πραγματικότητα αιτία και αποτέλεσμα της φίμωσης.
 • Διαβήτης.
 • Δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα, ψωρίαση, ομαλός και σκληρυντικός λειχήνας.
 • Συμφύσεις μεταξύ ακροποσθίας και βαλάνου, ή ουλώδης ιστός, που κρατάει την ακροποσθία προσκολλημένη στην άκρη (βάλανο) του πέους σας.
 • Τραυματισμοί.
 • Λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ).

Πώς γίνεται η διάγνωση της φίμωσης;

Ο ουρολόγος σας μπορεί να διαγνώσει τη φίμωση κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης και αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετό, περιστασιακά όμως μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κάποιες περαιτέρω εξετάσεις για να αποκλείσετε κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα ή διαβήτη.

Πώς αντιμετωπίζεται η φίμωση;

Η φυσιολογική φίμωση (συγγενής) συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία. Συνήθως, το παιδί σας την ξεπερνάει με την πάροδο του χρόνου.

Η παθολογική φίμωση, που ονομάζεται επίσης δευτερογενής φίμωση, χρειάζεται όντως θεραπεία.

 • Αρχικά, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει τη χρήση μιας στεροειδούς κρέμας για να την εφαρμόσετε στο δέρμα του πέους σας.Το μειονέκτημα αυτού είναι ότι μόλις σταματήσετε να χρησιμοποιείτε την κρέμα, η πιθανότητα υποτροπής είναι αρκετά υψηλή.
 • Μπορείτε επίσης να αρχίσετε stretching της ακροποσθίας μετά από περίπου δύο εβδομάδες χρήσης της στεροειδούς κρέμας. Το δέρμα πρέπει να τεντώνεται πολύ απαλά, τραβώντας το προς τα πίσω μόνο όσο μπορείτε χωρίς να ασκείτε υπερβολική πίεση .
 • Το επόμενο βήμα θα είναι η χειρουργική επέμβαση. Εάν τα συντηρητικά μέτρα αποτύχουν, τότε έχετε την επιλογή μιας ριζικής ή μερικής περιτομής ,ή ακόμη και πλαστική της ακροποσθίας. Πριν πάρετε μια τέτοια απόφαση ο Ουρολόγος σας θα σας καθοδηγήσει στην καλύτερη λύση για εσάς.

Υπάρχει κάποιο όφελος από την περιτομή εκτός από τη θεραπεία της φίμωσης;

Η περιτομή έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων και μετάδοσης του HIV.

Χρειάζεται να παραμείνω στο νοσοκομείο μετά από μια περιτομή;

Όχι, λίγες ώρες μετά την επέμβαση μπορείτε να πάτε σπίτι σας.

Πόσο διαρκεί η περίοδος ανάρρωσης μετά από μια περιτομή;

Θα πρέπει να αποφύγετε τις έντονες σωματικές δραστηριότητες για 10-15 ημέρες και το σεξ για 3 εβδομάδες.

Υπάρχουν άλλοι λόγοι, εκτός από τη φίμωση, για τους οποίους πρέπει να κάνω περιτομή;

Μερικοί άνθρωποι κάνουν περιτομή για θρησκευτικούς λόγους και αυτό γίνεται στην παιδική ηλικία.Επίσης, αν κάποιος πάσχει από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις της βαλάνου, ακόμη και αν δεν υπάρχει φίμωση, ενδείκνυται η περιτομή. 

Ρωτήστε μας