Χρόνιο πυελικό άλγος

Πάθηση

Είναι κάτι περισσότερο από απλή σωματική δυσφορία. Είναι πόνος που γίνεται αντιληπτός στη περιοχή της πυέλου, επηρεάζει άνδρες και γυναίκες και μπορεί να έχει αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές της ζωής. Η πάθηση αυτή συχνά συνοδεύεται από μια σειρά αρνητικών γνωστικών, συμπεριφορικών, σεξουαλικών και συναισθηματικών συνεπειών, περιπλέκοντας περαιτέρω τη ζωή των πασχόντων. Ο πυελικός πόνος δεν είναι μια αυτόνομη κατάσταση. Συχνά είναι συνυφασμένος με συμπτώματα που υποδηλώνουν δυσλειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, του αναπαραγωγικού συστήματος, του εντέρου ή του πυελικού εδάφους. Οι πιθανές πηγές αυτού του πόνου είναι ποικίλες, από τον προστάτη, την ουροδόχο κύστη, το όσχεο, το πέος έως και γυναικολογικής προελεύσης. Ο αντίκτυπος του χρόνιου πυελικού πόνου στην ποιότητα ζωής είναι βαθύς, καθώς το 15% των ανδρών και των γυναικών υποφέρουν από συμπτώματα ενδεικτικά του συνδρόμου πυελικού πόνου. Δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο ζήτημα, αλλά για μια ευρέως διαδεδομένη ανησυχία που απαιτεί την προσοχή μας.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση του χρόνιου πυελικού πόνου απαιτεί σχολαστική διαγνωστική αξιολόγηση. Το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση δεν έγκειται μόνο στη θεραπεία των συμπτωμάτων, αλλά στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της βαθύτερης αιτίας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της προσέγγισης είναι η θεραπεία της διάμεσης κυστίτιδας, μιας πάθησης που συχνά συνδέεται με χρόνιο πυελικό πόνο. Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πυελικό πόνο, δεν θεραπεύουμε απλώς μια πάθηση - δεσμευόμαστε να διαλευκάνουμε την πολυπλοκότητά της, να κατανοήσουμε την προέλευσή της και να παρέχουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική θεραπείας για την αποκατάσταση της άνεσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

F.A.Q.s

Τι είναι ο χρόνιος πυελικός πόνος;

Το σύνδρομο του χρόνιου πυελικού πόνου είναι χρόνιος ή επίμονος πόνος που σχετίζεται με την περιοχή της πυέλου και μπορεί να είναι είτε πρωτοπαθής όταν δεν εντοπίζεται υποκείμενη παθολογία ή λοίμωξη είτε δευτεροπαθής όταν υπάρχει αναγνωρίσιμη αιτία. Παλαιότερα ήταν γνωστό με πολλές διαφορετικές ονομασίες όπως χρόνια προστατίτιδα, προστατοδυνία, διάμεση κυστίτιδα κ.λπ. αλλά οι όροι αυτοί έχουν εγκαταλειφθεί καθώς είναι παραπλανητικοί και ανακριβείς.

Από ποια όργανα μπορεί να προέρχεται ο χρόνιος πυελικός πόνος;

Οποιοδήποτε όργανο ή δομή της πυέλου μπορεί να είναι η πηγή, όπως ο προστάτης, η ουροδόχος κύστη, ο όρχις και η επιδιδυμίδα, το πέος, η ουρήθρα, τα εξωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας, το έντερο ή οι μύες του πυελικού εδάφους.

Τι είδους πόνο μπορεί να αντιληφθεί ένας ασθενής με χρόνιο πυελικό πόνο;

Ο πυελικός πόνος ποικίλλει. Μπορεί να επηρεάζει μια μικρή περιοχή γύρω από τη λεκάνη σας ή ολόκληρη την περιοχή.

Οι τύποι πυελικού πόνου περιλαμβάνουν:

  • έναν οξύ, διαπεραστικό ή καυστικό πόνο που συμβαίνει ξαφνικά
  • ένας πόνος που εμφανίζεται αργά αλλά δεν υποχωρεί
  • αμβλύς ή βαρύς πόνος ή αίσθημα πίεσης
  • αίσθημα συστροφής
  • κράμπες ή σφίξιμο, που μπορεί να έρχονται και να φεύγουν
  • πόνος μόνο όταν κάνετε κάτι, όπως άσκηση, σεξ ή κατά την ούρηση

Είναι ο χρόνιος πυελικός πόνος επικίνδυνος;

Η πρόγνωση του χρόνιου πυελικού πόνου που είναι δευτεροπαθής σε άλλες παθήσεις εξαρτάται από την υποκείμενη παθολογία. Ο πρωτοπαθής πυελικός πόνος (όταν δεν υπάρχει υποκείμενη αιτία) δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή της ασθενούς, αλλά και οι δύο παθήσεις επηρεάζουν σοβαρά την ποιότητα ζωής και σχετίζονται με συναισθηματική δυσφορία, άγχος, στρες και κατάθλιψη που μπορεί να επιδεινώσουν περαιτέρω τα συμπτώματα και να οδηγήσουν σε περαιτέρω απογοήτευση.

Ποιες είναι οι συχνότερες πηγές του συνδρόμου πρωτοπαθούς πυελικού πόνου;

Τα πιο συνηθισμένα όργανα που εμπλέκονται σε αυτή την πάθηση είναι ο προστάτης, η ουροδόχος κύστη, οι μύες του πυελικού εδάφους, το έντερο και ο πόνος που σχετίζεται με τη σεξουαλική επαφή στις γυναίκες.

Πώς διαγιγνώσκεται ο πρωτοπαθής χρόνιος πυελικός πόνος;

Αυτή η πάθηση διαγιγνώσκεται με βάση τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, καθώς και με αρνητικές εξετάσεις για τυχόν υποκείμενες παθήσεις.Συνήθως οι ασθενείς αυτοί έχουν αρνητικά αποτελέσματα από αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα, αρνητικές εξετάσεις για λοιμώδη νοσήματα και κανένα εύρημα στην κολονοσκόπηση ή την κυστεοσκόπηση.

Δεν είναι σπάνιο οι ασθενείς αυτοί να υποβάλλονται σε πολλαπλές επαναλαμβανόμενες εξετάσεις από πολλούς γιατρούς με την ελπίδα ότι θα βρεθεί “κάτι” που θα εξηγεί τα συμπτώματά τους.Αυτό πρέπει να αποφεύγεται καθώς αυξάνει την ανασφάλεια του ασθενούς σχετικά με τη διάγνωση και οδηγεί σε περαιτέρω συναισθηματική δυσφορία.

Υπάρχει θεραπεία για το πρωτοπαθές σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου;

Η απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το όργανο που ευθύνεται για τα συμπτώματα, τις διαθέσιμες θεραπευτικές μεθόδους και το κίνητρο του ασθενούς. Μερικές φορές οι θεραπείες δεν αποδίδουν από την αρχή και αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντική απογοήτευση στον ασθενή.

Διάφορες μέθοδοι έχουν χρησιμοποιηθεί μόνες τους ή σε συνδυασμό με καλά αποτελέσματα. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν:

  • Φυσιοθεραπεία
  • Αναλγητικά
  • Ενδοκυστικές εγχύσεις
  • Βελονισμός
  • Αντικαταθλιπτικά
  • Θεραπεία με κρουστικά κύματα

Το ακριβές σχέδιο θεραπείας θα γίνει από το γιατρό σας και θα εξαρτηθεί από τα συμπτώματά σας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβετε ότι για τη διαχείριση αυτής της πάθησης μπορεί να χρειαστεί να εμπλακούν πολλές ειδικότητες, όπως γυναικολόγοι, ειδικοί στον πόνο, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγοι κλπ.

Ρωτήστε μας