Κάμψη πέους- Νόσος Peyronie

Πάθηση

Πρόκειται για μια πάθηση που συχνά περνά απαρατήρητη και υποδιαγιγνώσκεται, παρά το οτι αφορα από 0,4% έως 20% των ανδρων. Είναι ενδιαφέρον ότι τα ποσοστά αυτά είναι σημαντικά υψηλότερα σε ασθενείς που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία και διαβήτη. Η νόσος Peyronie, μια κοινή αιτία κάμψης του πέους, εκδηλώνεται συνήθως σε άνδρες ηλικίας μεταξύ 50 και 60 ετών. Το κύριο σύμπτωμα είναι η αισθητή καμπυλότητα του πέους κατά τη διάρκεια της στύσης, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική δραστηριότητα και την ποιότητα ζωής.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση αυτής της πάθησης απαιτεί μια μετρημένη και εξατομικευμένη προσέγγιση. Η αντιμετώπιση είναι αρχικά συντηρητική, ξεκινώντας συχνά με φαρμακοθεραπεία από το στόμα ή τοπικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη σταθεροποίηση ή ακόμη και τη μείωση της καμψης. Οι συσκευές έλξης και η θεραπεία με κρουστικά κύματα χρησιμοποιούνται επίσης κατά τα αρχικά στάδια, προσφέροντας μη επεμβατικές θεραπευτικές επιλογές. Ωστόσο, εάν η νόσος προχωρήσει σε σημείο όπου εμποδίζει τη σεξουαλική δραστηριότητα, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Το βήμα αυτό εξετάζεται γενικά όταν η νόσος έχει σταθεροποιηθεί, ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερα και μόνιμα αποτελέσματα. Αντιμετωπίζοντας την καμψη του πέους, δεν αντιμετωπίζουμε απλώς μια φυσική κατάσταση - εργαζόμαστε για την αποκατάσταση της αυτοπεποίθησης, της σεξουαλικής υγείας και της συνολικής ευεξίας.

F.A.Q.s

Είναι φυσιολογικό να μην είναι τελείως ευθύ;

Είναι σύνηθες το πέος να καμπυλώνει ελαφρώς προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά όταν είναι σε στύση. Εάν όμως έχετε μια πιο σημαντική κάμψη στο πέος σας, η οποία μπορεί να σας προκαλεί πόνο ή δυσκολία στο σεξ, επισκεφθείτε τον ουρολόγο σας. Αυτά μπορεί μερικές φορές να είναι συμπτώματα της νόσου Peyronie.

Πόση κάμψη θεωρείται παθολογική;

Μια κάμψη του πέους μικρότερη από 30 μοίρες δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε, εκτός αν σας προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, εάν η κάμψη είναι μεγαλύτερη από αυτή, μπορεί να έχετε μια κατάσταση που ονομάζεται νόσος Peyronie.

Ποιοι είναι οι τύποι κάμψης του πέους;

Οι τύποι κάμψης του πέους περιλαμβάνουν:

  • Συγγενής κάμψη πέους. Είναι η καμπυλότητα του πέους που υπάρχει κατά τη γέννηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρατηρούν ότι έχουν συγγενή καμπυλότητα πέους μέχρι να περάσουν την εφηβεία.
  • Νόσος Peyronie. Η νόσος Peyronie είναι όταν ο ουλώδης ιστός προκαλεί την κάμψη του πέους σας αργότερα στη ζωή.

Μπορεί να διορθωθεί η καμπυλότητα του πέους;

Οι θεραπευτικές σας επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Θεραπεία έλξης. Η θεραπεία έλξης χρησιμοποιεί μια εξωτερική συσκευή – όπως μια συσκευή στύσης με κενό ή μια συσκευή έλξης – για να τεντώσει ήπια το πέος σας ή να το λυγίσει προς την αντίθετη κατεύθυνση της καμπύλης. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή για αρκετούς μήνες.
  • Φάρμακα. Ο ουρολόγος σας μπορεί να χορηγήσει ένα φάρμακο απευθείας στο πέος σας που βοηθά στη διάσπαση του ουλώδους ιστού. Μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει φάρμακα τα οποία λαμβάνετε από το στόμα και βοηθούν στη βελτίωση της ροής του αίματος στο πέος σας.
  • Χειρουργική επέμβαση. Ένας χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει τον ουλώδη ιστό ή να χρησιμοποιήσει ράμματα για να μειώσει την καμπύλη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κάμψης του πέους;

Το κύριο σύμπτωμα της κάμψης του πέους είναι η καμπύλη ή η κάμψη του πέους σας.
Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Το πέος σας φαίνεται να συστρέφεται κατά τον επιμήκη άξονα.
  • Ογκίδια στο πέος σας.
  • Απώλεια μήκους σε στύση.
  • Απώλεια της περιμέτρου στο στέλεχος του πέους σας. Ο άξονας του πέους σας μπορεί να φαίνεται σαν να έχει μια εσοχή ή να έχει σχήμα κλεψύδρας.
  • Δυσκολία στην επίτευξη ή διατήρηση της στύσης.
  • Η στύση σας δεν είναι τόσο σκληρή όσο ήταν.
  • Πόνος όταν έχετε στύση.
  • Πόνος ή δυσκολία κατά τη σεξουαλική επαφή.

Τι πυροδοτεί τη νόσο Peyronie;

Η πιο δημοφιλής θεωρία σήμερα είναι ότι η νόσος Peyronie προκαλείται από τραύμα. Το τραύμα μπορεί να είναι οξύ και ευδιάκριτο, όπως ένα κάταγμα του πέους, αλλά συχνότερα είναι χρόνιο και χαμηλού βαθμού, όπως επανειλημμένες προσπάθειες σεξουαλικής επαφής με αδύναμες ή ατελείς στύσεις.

Πώς μπορείτε να προλάβετε τη νόσο Peyronie;

Δεν υπάρχουν εγγυημένες προτάσεις για τον τρόπο πρόληψης της νόσου Peyronie. Στην πραγματικότητα δεν έχουμε σαφή εικόνα για το τι ακριβώς την προκαλεί.

Ποια είναι τα στάδια της νόσου Peyronie;

  • Οξεία φάση της νόσου του Peyronie. Το οξύ στάδιο διαρκεί μεταξύ 6 και 12 μηνών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σχηματίζεται μια ουλή κάτω από το δέρμα του πέους σας, με αποτέλεσμα αυτό να καμπυλώνει ή να αλλάζει το σχήμα του.
  • Χρόνια νόσος του Peyronie. Η ουλή δεν αναπτύσσεται πλέον κατά τη διάρκεια του χρόνιου σταδίου και η κάμψη παραμένει σχετικά σταθερή.

Η καμπυλότητα του πέους επηρεάζει τη γονιμότητά μου;

Όχι, η καμπυλότητα του πέους δεν επηρεάζει την ικανότητά σας να αποκτήσετε βιολογικό παιδί.

Η καμπυλότητα του πέους επηρεάζει το μήκος;

Ένα κυρτό πέος έχει μια κοντή και μια μακριά πλευρά. Εάν γίνει προσπάθεια να αποκατασταθεί με τη πτύχωση της μακρύτερης πλευράς, αυτό μπορεί περιστασιακά να μην είναι ικανοποιητικό, διότι μπορεί να προκύψει μείωση του τελικού μήκους του πέους. Η μείωση αυτή είναι ανάλογη του βαθμού καμπυλότητας του πέους.

Μπορώ να ζήσω με τη νόσο Peyronie;

Εάν η νόσος Peyronie αφεθεί χωρίς θεραπεία, η πραγματικότητα είναι ότι το 10-12% των ανδρών θα έχει κάποια αυτόματη βελτίωση της κατάστασής του, ενώ το υπόλοιπο 80-90% των ασθενών χωρίζεται στα δύο: είτε δεν παρουσιάζει καμία αλλαγή είτε παρουσιάζει επιδείνωση των συμπτωμάτων. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα όσον αφορά τη σεξουαλική ικανοποίηση, το άγχος, το στρες και τον πόνο στο πέος.

Θα εξαφανιστεί η καμπυλότητα του πέους;

Στους περισσότερους ανθρώπους με την πάθηση, αυτή θα παραμείνει ως έχει ή μπορεί να επιδεινωθεί ελαφρώς στην αρχή. Η έγκαιρη θεραπεία αμέσως μετά την εμφάνιση της πάθησης μπορεί να αποτρέψει τη χειροτέρευση ή ακόμη και να βελτιώσει τα συμπτώματα. Ακόμη και αν έχετε τη νόσο Peyronie για κάποιο χρονικό διάστημα, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως ο πόνος, η κύρτωση και η βράχυνση.

Μπορεί να μειωθεί η κάμψη με ασκήσεις μασάζ και θεραπεία έλξης ;

Οι διατάσεις και το μασάζ παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία της νόσου Peyronie. Αυτές οι τεχνικές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της καμπυλότητας του πέους και να μαλακώσουν την ουλώδη πλάκα. Οι ασκήσεις διατάσεων, συγκεκριμένα, έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Πώς διορθώνεται την κάμψη της νόσου Peyronie;

Η χειρουργική επέμβαση έχει αποδειχθεί ότι είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο Peyronie όσον αφορά τη διόρθωση της καμπυλότητας του πέους όταν η πάθηση βρίσκεται στη χρόνια φάση της.Κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης γίνονται αρχικά προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της καμπυλότητας και όταν είναι δυνατόν για τη βελτίωσή της. Σε κάθε περίπτωση όσο νωρίτερα ο ασθενής αναζητήσει ιατρική συμβουλή ,τόσο πιο πιθανό είναι να επιτύχει ένα καλό αποτέλεσμα.

Ρωτήστε μας