Επίσχεση ούρων

Πάθηση

Δεν πρόκειται απλώς για μια ενοχλητική κατάσταση, αλλά για ένα δυνητικά βασανιστικό ζήτημα που επηρεάζει κυρίως τους άνδρες. Η κατάσταση αυτή μπορεί να διαιρεθεί σε δύο κατηγορίες - τη χρόνια και την οξεία επίσχεση, η καθεμία με τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά και επιπτώσεις. Τα υποκείμενα αίτια της επίσχεσης ούρων είναι ποικίλα και πολυπαραγοντικά, που κυμαίνονται από την καλοήθη διόγκωση του προστάτη και τα στενώματα της ουρήθρας, οι οποίες είναι συχνές στους άνδρες, έως την πρόπτωση των πυελικών οργάνων που παρατηρείται στις γυναίκες. Επιπλέον, οι νευρολογικές παθήσεις μπορεί επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, καθιστώντας την κατάσταση αυτή μια σύνθετη αλληλεπίδραση διαφόρων θεμάτων υγείας. Η αντιμετώπιση της επίσχεσης ούρων απαιτεί κάτι περισσότερο από απλή συμπτωματική ανακούφιση. Απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση και ενδελεχή κατανόηση του ιατρικού ιστορικού, των συμπτωμάτων και του τρόπου ζωής του ασθενούς. Στόχος μας δεν είναι απλώς να εντοπίσουμε την πάθηση, αλλά να εντοπίσουμε τη βασική της αιτία.

Θεραπεία

Μόλις γίνει ακριβής διάγνωση, μπορούμε να προσαρμόσουμε ένα σχέδιο θεραπείας που να αντιμετωπίζει άμεσα το υποκείμενο πρόβλημα, προσφέροντας στον ασθενή τη δυνατότητα να ανακτήσει τον έλεγχο και την κανονικότητα στη ζωή του. Αντιμετωπίζοντας την επίσχεση ούρων, δεν αντιμετωπίζουμε απλώς ένα σύμπτωμα - προσπαθούμε να αποκαλύψουμε τους μηχανισμούς που οδήγησαν στην εμφάνισή της και να σχεδιάσουμε μια στοχευμένη, εξατομικευμένη στρατηγική θεραπείας.

F.A.Q.s

Τι ακριβώς είναι η επίσχεση ούρων;

Η επίσχεση ούρων είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής δεν μπορεί να αδειάσει όλα τα ούρα από την ουροδόχο κύστη. Η επίσχεση ούρων μπορεί να είναι οξεία, δηλαδή ξαφνική αδυναμία ούρησης, ή χρόνια, δηλαδή σταδιακή αδυναμία πλήρους εκκένωσης της ουροδόχου κύστης.

Ποιες είναι οι αιτίες της επίσχεσης ούρων στους άνδρες;

Πολλές διαφορετικές καταστάσεις μπορεί να καταλήξουν σε οξεία ή χρόνια επίσχεση ούρων στους άνδρες όπως:

Ουρολογικές

  • καλοήθης διόγκωση του προστάτη
  • κακοήθεια του προστάτη
  • στένωση της ουρήθρας
  • μακροσκοπική αιματουρία
  • προστατίτιδα ή προστατικό απόστημα

Μη ουρολογικές

  • πρόσφατη χειρουργική επέμβαση 
  • δυσκοιλιότητα
  • φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά, ρινικά αποσυμφορητικά, αναισθητικά
  • νευρολογικά νοσήματα όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβητική ή αλκοολική νευροπάθεια, τραυματισμός νωτιαίου μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λπ.

Ποιες είναι οι αιτίες επίσχεσης ούρων στις γυναίκες;

Η επίσχεση ούρων είναι μια πολύ πιο σπάνια κατάσταση στις γυναίκες και οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι:

  • η πρόπτωση πυελικών οργάνων
  • μετά από χειρουργική επέμβαση
  • μάζες στη περιοχή της πυέλου
  • δυσκοιλιότητα
  • νευρολογικές παθήσεις όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβητική ή αλκοολική νευροπάθεια, τραυματισμός του νωτιαίου μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λπ.
  • φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά, ρινικά αποσυμφορητικά, αναισθητικά

Ποια είναι τα συμπτώματα της επίσχεσης ούρων;

Η οξεία επίσχεση ούρων είναι στις περισσότερες περιπτώσεις εύκολο να διαγνωστεί με βάση το συνδυασμό της αδυναμίας ούρησης και του πόνου στην υπερηβική περιοχή. Μερικές φορές όμως οι ασθενείς δεν έχουν αυτή την τυπική εικόνα και παρουσιάζουν μια αόριστη δυσφορία στην υπερηβική περιοχή μαζί με συμπτώματα συχνουρίας, έπειξης προς ούρηση και πόνου κατά την ούρηση, που περιστασιακά ακτινοβολεί στην άκρη του πέους.

Από την άλλη πλευρά, η χρόνια επίσχεση δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα εκτός από ενοχλήσεις στην κάτω κοιλιακή χώρα σε λίγες περιπτώσεις. Επομένως, πρόκειται για μια κατάσταση που διαγιγνώσκεται τυχαία κατά τη διάρκεια ερευνών για άλλα συμπτώματα όπως αιματουρία, χρόνια κοιλιακή δυσφορία, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας κλπ.

Ποια είναι η θεραπεία της επίσχεσης ούρων;

Η θεραπεία για την επίσχεση ούρων εξαρτάται από τον τύπο της, είτε οξεία είτε χρόνια,καθώς και την αιτία της. Σε περιπτώσεις επίσχεσης ούρων το πρώτο μέτρο είναι η αποσυμπίεση της ουροδόχου κύστης είτε με ουρηθρικό καθετήρα είτε, σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι δυνατό, με τοποθέτηση υπερηβικού καθετήρα.

Μετά την ανακούφιση της κατακράτησης μπορούν να γίνουν λεπτομερέστερες εξετάσεις για να διευκρινιστεί η αιτία και να καταρτιστεί το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

Ρωτήστε μας