Κύστεις επιδιδυμίδας και υδροκήλη

Πάθηση

Πρόκειται για κοινές καταστάσεις που μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος από ελάχιστα αισθητές έως αρκετά ευμεγέθεις. Μια υδροκήλη συχνά αναπτύσσεται δευτεροπαθώς σε προηγούμενη λοίμωξη, τραύμα ή χειρουργική επέμβαση, αν και σε πολλές περιπτώσεις η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη. Από την άλλη πλευρά, οι κύστεις επιδιδυμίδας ή οι σπερματοκήλες συνήθως προκύπτουν μετά από λοίμωξη ή φλεγμονή που οδηγεί σε απόφραξη. Παρ΄όλα αυτά, η ακριβής αιτία είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Οι μικρές υδροκήλες και οι κύστεις της επιδιδυμίδας συχνά περνούν απαρατήρητες, χωρίς να προκαλούν ιδιαίτερα συμπτώματα. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες μπορούν περιστασιακά να προκαλέσουν τοπικό πόνο, ερεθισμό και αίσθημα βάρους στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Πέρα από τη σωματική ενόχληση, ορισμένοι ασθενείς μπορεί επίσης να αναζητήσουν συμβουλές λόγω αισθητικών ανησυχιών που προκαλούνται από τη διόγκωση της περιοχής.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση των συμπτωματικών περιπτώσεων απαιτεί μια στοχευμένη προσέγγιση, η οποία συχνά περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση της υδροκήλης ή των επιδιδυμικών κύστεων. Η επέμβαση αυτή δεν ανακουφίζει μόνο τα σωματικά συμπτώματα, αλλά αντιμετωπίζει και τυχόν συναφείς αισθητικές ανησυχίες, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη λύση που ενισχύει τόσο τη σωματική άνεση όσο και την αυτοπεποίθηση. Στο πεδίο της θεραπείας των κύστεων επιδιδυμίδας και των υδροκήλων, δεν αντιμετωπίζουμε απλώς μια φυσική κατάσταση - βοηθάμε επίσης τα άτομα να ανακτήσουν την άνεση, την αυτοπεποίθηση και τη συνολική τους ευεξία.

F.A.Q.s

Τι είναι η υδροκήλη;

Η υδροκήλη είναι μια συλλογή υγρού σε έναν σάκο στο όσχεο γύρω από τον όρχι. Συνήθως εμφανίζεται στη μία πλευρά και σπάνια και στις δύο πλευρές.

Τι είναι η κύστη επιδιδυμίδας;

Η κύστη επιδιδυμίδας είναι ένας γεμάτος με υγρό θύλακας που σχηματίζεται στην επιδιδυμίδα, έναν ελικοειδή σωλήνα στο πίσω μέρος του όρχεως που αποθηκεύει και μεταφέρει το σπέρμα.

Τι προκαλεί τις υδροκήλες;

Οι περισσότερες υδροκήλες εμφανίζονται σε ενήλικες και είναι πιο συχνές σε άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών.

  • Η αιτία δεν είναι γνωστή στις περισσότερες περιπτώσεις.
  • Ένας μικρός αριθμός προκαλείται όταν κάτι δεν πάει καλά με έναν από τους όρχεις, όπως τραύμα, λοίμωξη, φλεγμονή ή όγκος.
  • Ορισμένες φορές  αναπτύσσονται όταν υπάρχει γενικευμένο οίδημα στο κάτω μισό του σώματός σας λόγω κατακράτησης υγρών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υδροκήλης ή της επιδιδυμικής κύστης;

Το κύριο σύμπτωμα της υδροκήλης είναι το πρήξιμο στη μία ή και στις δύο πλευρές του οσχέου. 

Μπορεί να παρατηρήσετε και άλλα συμπτώματα στην περιοχή όπως:

  • Οίδημα που αλλάζει σε μέγεθος κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Δυσφορία.
  • Πόνος.
  • Αίσθημα βάρους.

Χρειάζομαι εξετάσεις για να γίνει η διάγνωση;

Ο ουρολόγος σας θα σας εξετάσει και αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υπεραρκετό για να θέσει τη διάγνωση.Είναι πάντα σκόπιμο να κάνετε υπερηχογράφημα για να αποκλείσετε άλλες διαγνώσεις όπως κήλες, όγκους κ.λπ. και να εντοπίσετε, αν είναι δυνατόν, την υποκείμενη αιτία.

Αποτελεί σοβαρό πρόβλημα η υδροκήλη;

Μια υδροκήλη δεν είναι συνήθως επικίνδυνη και δεν επηρεάζει τη γονιμότητα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να συνδέεται με υποκείμενη πάθηση των όρχεων, όπως λοίμωξη, όγκος ή βουβωνοκήλη.

Πόσο σοβαρή είναι μια κύστη επιδιδυμίδας;

Πρόκειται για απλές κύστεις του σωλήνα που μεταφέρει το σπέρμα από τον όρχι και είναι καλοήθεις από τη φύση τους.

Μπορεί κάποιος να ζήσει με μια υδροκήλη ή μια κύστη επιδιδυμίδας;

Μια μεγάλη υδροκήλη ή επιδιδυμική κύστη μπορεί να προκαλέσει δυσφορία κατά την καθιστή θέση ή το περπάτημα. Ωστόσο, σε πολλούς ανθρώπους αυτό δεν είναι σοβαρό, ενοχλητικό ή επώδυνο.

Τι συρρικνώνει μια υδροκήλη;

Εάν μια υδροκήλη δεν υποχωρεί από μόνη της, ο μόνος τρόπος για να διορθωθεί είναι η χειρουργική επέμβαση. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα για τη μείωση του μεγέθους της.

Θα υποχωρήσει η κύστη επιδιδυμίδας;

Όχι, είναι πιθανό να παραμείνει σταθερή και σε ορισμένες περιπτώσεις να μεγαλώσει με τον καιρό. Περιστασιακά, οι κύστεις επιδιδυμίδας μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο όσχεο, απαιτώντας την αφαίρεσή τους.

Ποιες είναι οι θεραπείες για την υδροκήλη και τις επιδιδυμικές κύστεις;

  • Συντηρητική

Στους ενήλικες, εάν δεν προκαλούν συμπτώματα, μια επιλογή είναι απλώς να μην κάνετε τίποτα. Εάν γίνει μεγαλύτερη ή ενοχλητική, μπορείτε πάντα να αλλάξετε γνώμη.

  • Χειρουργική επέμβαση

Μπορεί να συστηθεί χειρουργική επέμβαση εάν είναι μεγάλη ή δυσάρεστη. Μπορεί να επιστρέψουν μετά τη χειρουργική επέμβαση, αλλά αυτό είναι πολύ σπάνιο.

  • Αναρρόφηση 

Το υγρό μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα με βελόνα και σύριγγα. Ωστόσο, μετά από αυτή τη διαδικασία, είναι σύνηθες ο σάκος της υδροκήλης να ξαναγεμίζει μέσα σε λίγους μήνες. Η αναρρόφηση κάθε τόσο μπορεί να είναι κατάλληλη εάν δεν είστε κατάλληλος για χειρουργική επέμβαση ή εάν δεν θέλετε να κάνετε επέμβαση. Δεν συνιστάται για τις κύστεις επιδιδυμίδας, καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα χρόνιου πόνου, υπογονιμότητας και ουλής του σωλήνα που μεταφέρει το σπέρμα από τον όρχι.

Χρειάζεται να παραμείνω στο νοσοκομείο μετά τη χειρουργική επέμβαση υδροκήλης ή επιδιδυμικής κύστης;

Όχι, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Τι να περιμένω μετά την αποκατάσταση της υδροκήλης ή την αφαίρεση της επιδιδυμικής κύστης;

Είναι φυσιολογικό να έχετε οίδημα και μώλωπες στο όσχεο. Αυτό θα επιδεινωθεί τις πρώτες ημέρες και στη συνέχεια θα βελτιωθεί κατά τη διάρκεια του επόμενου μήνα.

Συνιστούμε στους ασθενείς να πάρουν μια εβδομάδα άδεια από την εργασία τους και να αποφεύγουν τις έντονες σωματικές δραστηριότητες για 2-3 εβδομάδες.

 

Ρωτήστε μας