Πρόπτωση πυελικών οργάνων (POP)

Πάθηση

Η πάθηση αυτή είναι ένα συχνό πρόβλημα μεταξύ των ενήλικων γυναικών, που χαρακτηρίζεται από την πρόπτωση των πυελικών οργάνων μέσα ή έξω από τον κόλπο. Ο επιπολασμός της POP ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο ορισμού της - είναι 3-6% όταν ταξινομείται με βάση την ύπαρξη ενοχλητικών συμπτωμάτων και κλιμακώνεται στο 50% όταν προσδιορίζεται καθαρά σε ανατομική βάση. Ο εκτιμώμενος κίνδυνος κατά τη διάρκεια της ζωής για χειρουργική επέμβαση λόγω POP ανέρχεται σε περίπου 10%. Οι αναγνωρισμένοι παράγοντες κινδύνου για POP περιλαμβάνουν τον τοκετό, τη γήρανση, την παχυσαρκία και τον κολπικό τοκετό. Ενώ η ακριβής αιτία του POP δεν είναι πλήρως κατανοητή, το τραύμα στους πυελικούς μύες κατά τον τοκετό αναγνωρίζεται ευρέως ως βασικός παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξή του. Τα συμπτώματα του POP μπορεί να ποικίλουν, αλλά συχνά περιλαμβάνουν ένα ορατό εξόγκωμα ή όγκο στον κόλπο ή που προεξέχει από αυτόν, δυσφορία ή μούδιασμα κατά τη διάρκεια του σεξ και προβλήματα ούρησης, όπως συνεχής αίσθηση γεμάτης κύστης, αυξημένη συχνότητα ούρησης ή ακράτεια κατα το βήχα, το φτέρνισμα ή την άσκηση.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της POP ξεκινά με συντηρητικά μέτρα, όπως η φυσιοθεραπεία για την ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους και η χρήση πεσσών. Ωστόσο, για πιο προχωρημένα στάδια της POP ή όταν τα συντηρητικά μέτρα αποτυγχάνουν, η χειρουργική επέμβαση γίνεται η θεραπεία εκλογής. Στο πεδίο της διαχείρισης της POP, δεν αντιμετωπίζουμε απλώς μια φυσική κατάσταση - βοηθάμε τις γυναίκες να ανακτήσουν την αυτοπεποίθηση και την άνεση, βελτιώνοντας τελικά την ποιότητα ζωής τους.

F.A.Q.s

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρόπτωσης πυελικών οργάνων;

  • Αίσθημα πίεσης ή πληρότητας στην περιοχή της λεκάνης.
  • Οσφυαλγία χαμηλά στην πλάτη.
  • Επώδυνη επαφή.
  • Αίσθημα ότι κάτι πέφτει έξω από τον κόλπο.
  • Προβλήματα ούρησης, όπως διαρροή ούρων ή χρόνια ανάγκη για ούρηση.
  • Δυσκοιλιότητα ή απώλεια ελέγχου του εντέρου.
  • Κολπική αιμορραγία

Τι προκαλεί την πρόπτωση πυελικών οργάνων;

Οτιδήποτε ασκεί αυξημένη πίεση στην κοιλιά μπορεί να οδηγήσει σε πρόπτωση πυελικών οργάνων. Οι συνήθεις αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Εγκυμοσύνη και τοκετός (οι πιο συχνές αιτίες)
  • Παχυσαρκία
  • Αναπνευστικά προβλήματα με χρόνιο βήχα
  • Δυσκοιλιότητα
  • Κακοήθειες των πυελικών οργάνων
  • Χειρουργική αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομή)

Πώς μοιάζει η πρόπτωση σε μια γυναίκα;

Η πρόπτωση κυμαίνεται σε σοβαρότητα από πολύ ήπια (δηλ. πρόπτωση που μπορεί να γίνει αισθητή μόνο από το γιατρό σας κατά την εξέταση) έως σοβαρή (όπου ένα ή περισσότερα από τα πυελικά όργανα προβάλλουν πραγματικά μέσα από το κολπικό άνοιγμα). Μια σοβαρή πρόπτωση μοιάζει με μια κόκκινη μπάλα που προεξέχει από τον κόλπο.

Ποια είναι τα 4 στάδια της πρόπτωσης;

Οι τέσσερις κατηγορίες πρόπτωσης της μήτρας είναι οι εξής:

  • Στάδιο Ι – η μήτρα βρίσκεται στο άνω μισό του κόλπου.
  • Στάδιο II – η μήτρα έχει κατέβει σχεδόν μέχρι το άνοιγμα του κόλπου.
  • Στάδιο ΙΙΙ – η μήτρα προεξέχει από τον κόλπο.
  • Στάδιο IV – η μήτρα είναι εντελώς έξω από τον κόλπο.

Όσο πιο προχωρημένο είναι το στάδιο της πρόπτωσης, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να ανταποκριθεί στη συντηρητική αντιμετώπιση. 

Είναι σκόπιμο να αφήσετε μια πρόπτωση χωρίς θεραπεία;

Η ουροδόχος κύστη (η οποία αποθηκεύει τα ούρα), η ουρήθρα (η οποία μεταφέρει τα ούρα προς το εξωτερικό του σώματος) και το ορθό (το τελικό τμήμα του εντέρου) μπορεί να προπίπτουν μαζί με τη μήτρα. Μια μη θεραπευμένη πρόπτωση μπορεί να προκαλέσει τραύμα στον τράχηλο της μήτρας (άνοιγμα της μήτρας) και να αυξήσει τις πιθανότητες λοίμωξης ή τραυματισμού άλλων πυελικών οργάνων.

Είναι το περπάτημα κακό για μια πρόπτωση;

Στο παρελθόν, πολλές μορφές άσκησης θεωρούνταν “επικίνδυνες” και δεν συνιστώνταν για γυναίκες με πρόπτωση. Γνωρίζουμε ότι η άσκηση με χαμηλή ένταση είναι ασφαλής για όλες τις γυναίκες που έχουν πρόπτωση, ανεξάρτητα από τη δύναμη των μυών του πυελικού εδάφους τους. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:: 

  • Περπάτημα 
  • Κολύμβηση 
  • Ποδηλασία σε καθιστή θέση 
  • Χαμηλής έντασης αεροβική άσκηση σε πισίνα 
  • Χαμηλής επιβάρυνσης ασκήσεις 
  • Ελαφρά βάρη σε καθιστή θέση 
  • Στενά καθίσματα και προβολές

Τι δεν πρέπει να κάνετε για την πρόπτωση;

Μην κάνετε δραστηριότητες που ασκούν πίεση στους πυελικούς μύες σας. Αυτό περιλαμβάνει τη ανύψωση βαριών αντικειμένων και την υπερβολική καταπόνηση. Δοκιμάστε ασκήσεις για να σφίξετε και να δυναμώσετε τους πυελικούς σας μύες. Αυτές ονομάζονται ασκήσεις Kegel.

Πόσο σοβαρή πρέπει να είναι η πρόπτωση για να χειρουργηθεί;

Εξετάστε το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης εάν η πρόπτωση προκαλεί πόνο, εάν έχετε προβλήματα με την ουροδόχο κύστη και το έντερό σας ή εάν η πρόπτωση σας δυσκολεύει να κάνετε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν.

Ποια είναι η χειρουργική προσέγγιση της ιεροκολποπηξίας;

Ανεξάρτητα από την προσέγγιση, η διαδικασία της ιεροκολποπηξίας είναι η ίδια. Ο χειρουργός σας συνδέει το πάνω μέρος του κόλπου σε έναν ισχυρό σύνδεσμο (συνδετικός ιστός) κατά μήκος της ιεράς μοίρας της σπονδυλικής στήλης (μεταξύ του κάτω μέρους της πλάτης σας και του κόκκυγα) χρησιμοποιώντας ένα συνθετικό πλέγμα.

Είναι η χειρουργική επέμβαση πρόπτωσης μια ανοικτή επέμβαση;

Όχι, είναι λαπαροσκοπική/ρομποτική επέμβαση. Αυτό επιτρέπει στον ασθενή να έχει ταχύτερη ανάρρωση και να μειώσει την παραμονή στο νοσοκομείο.

Είναι η χειρουργική επέμβαση πρόπτωσης μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση;

Ακόμη και αν η επέμβαση γίνεται με λιγότερο επεμβατικό τρόπο, οι επεμβάσεις για την αποκατάσταση της πρόπτωσης τείνουν να είναι μείζονες επεμβάσεις.

Πόσο επώδυνη είναι η χειρουργική επέμβαση πρόπτωσης;

Συνήθως το μόσχευμα αγκυρώνεται στους μύες του πυελικού εδάφους. Σε γενικές γραμμές αυτή η χειρουργική επέμβαση δεν είναι πολύ επώδυνη. Μπορεί να αισθάνεστε σαν να έχετε “καβαλήσει άλογο”. Θα έχετε κάποια δυσφορία και πόνο,ο οποίος ελέγχεται εύκολα με παυσίπονα.

Πόσο διαρκεί η ανάρρωση από την ιεροκολποπηξία;

Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται καλύτερα μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση- ωστόσο, μην σηκώνετε, σπρώχνετε ή τραβάτε βαριά αντικείμενα μέχρι να σας πει ο γιατρός σας ότι είναι εντάξει. Η πλήρης ανάρρωση διαρκεί έξι εβδομάδες για να επιτραπεί η εσωτερική επούλωση.

Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας της αποκατάστασης της πρόπτωσης;

Τα ποσοστά επιτυχίας είναι 80-90%, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα η πρόπτωση να υποτροπιάσει ή να προπέσει άλλο τμήμα του κολπικού τοιχώματος.

Ρωτήστε μας