Υπογοναδισμός

Πάθηση

Πρόκειται για μια πάθηση που συχνά παραμονεύει στη σκιά, υποδιαγνωσμένη παρά τη δυνατότητά της να επηρεάσει σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής των ανδρών. Αν και γενικά σχετίζεται με άνδρες άνω των 50 ετών, δεν είναι ασυνήθιστη σε άνδρες στα 40 τους, καθιστώντας την ανησυχία που εκτείνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα αίτια που προκαλούν τον υπογοναδισμό είναι πολλαπλά. Η κεντρική παχυσαρκία, άλλες συννοσηρότητες όπως ο διαβήτης και η γενικότερη κακή υγεία μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνισή του. Ορισμένοι πληθυσμοί, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με διαβήτη τύπου 2, μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία, καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, νεφρική νόσο και καρκίνο, εμφανίζουν υψηλό επιπολασμό υπογοναδισμού, αναδεικνύοντας τη σχέση αυτών των καταστάσεων. Τα συμπτώματα του υπογοναδισμού αποτελούν μια τριάδα σεξουαλικών συμπτωμάτων - χαμηλή λίμπιντο, μειωμένες αυτόματες στύσεις (στύσεις που δεν σχετίζονται με ερωτική επιθυμία) και στυτική δυσλειτουργία. Αυτά τα συμπτώματα συνδέονται συνήθως με μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης. Ωστόσο, ο αντίκτυπος επεκτείνεται πέρα από τη σεξουαλική υγεία, με άλλα συμπτώματα όπως η κόπωση, η καταθλιπτική διάθεση και η μειωμένη συγκέντρωση να αναφέρονται επίσης συχνά.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση του υπογοναδισμού απαιτεί μια στρατηγική και έμπειρη προσέγγιση. Πρόκειται για μια θεραπεύσιμη κατάσταση στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αλλά η πορεία προς την αποτελεσματική θεραπεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξειδίκευση και την κατανόηση της κατάστασης από τον κλινικό ιατρό. Αντιμετωπίζοντας τον υπογοναδισμό, δεν αντιμετωπίζουμε απλώς μια πάθηση - αντιμετωπίζουμε ένα σύνθετο ζήτημα υγείας που μπορεί να επηρεάσει βαθιά τη ζωή ενός άνδρα σε πολλαπλά μέτωπα.

F.A.Q.s

Σε ποια ηλικία αρχίζει να μειώνεται η τεστοστερόνη;

Η ικανότητα ενός άνδρα να παράγει τεστοστερόνη αρχίζει να μειώνεται περίπου στα 40 έτη και τα επίπεδα συνεχίζουν να μειώνονται κατά 1-3% ετησίως στη συνέχεια. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι επειδή τα επίπεδα πέφτουν μετά τα 40 δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι οι άνδρες είναι υποψήφιοι για θεραπεία. Πρέπει να υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα.

Ποιες είναι οι αιτίες του υπογοναδισμού;

  • Σύνδρομο Klinefelter. Αυτή η κατάσταση προκύπτει από μια συγγενή ανωμαλία των χρωμοσωμάτων του φύλου, Χ και Υ. Ένα αρσενικό έχει κανονικά ένα χρωμόσωμα Χ και ένα Υ. Στο σύνδρομο Klinefelter, υπάρχουν δύο ή περισσότερα χρωμοσώματα Χ εκτός από ένα χρωμόσωμα Υ.
  • Υποπλαστικοί όρχεις. Πριν από τη γέννηση, οι όρχεις αναπτύσσονται μέσα στην κοιλιά και κανονικά μετακινούνται προς τα κάτω στη μόνιμη θέση τους στο όσχεο. Μερικές φορές ένας ή και οι δύο όρχεις δεν κατεβαίνουν κατά τη γέννηση.
  • Ορχίτιδα από παρωτίτιδα. Μια λοίμωξη από παρωτίτιδα που αφορά τους όρχεις και συμβαίνει κατά την εφηβεία ή την ενηλικίωση μπορεί να βλάψει τους όρχεις, επηρεάζοντας τη λειτουργία των όρχεων και την παραγωγή τεστοστερόνης.
  • Αιμοχρωμάτωση. Η υπερβολική ποσότητα σιδήρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια των όρχεων ή δυσλειτουργία της υπόφυσης, επηρεάζοντας την παραγωγή τεστοστερόνης.
  • Τραυματισμός των όρχεων. Επειδή βρίσκονται έξω από την κοιλιά, οι όρχεις είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Η βλάβη και στους δύο όρχεις μπορεί να προκαλέσει υπογοναδισμό. Η βλάβη σε έναν όρχι μπορεί να μην επηρεάσει τη συνολική παραγωγή τεστοστερόνης.
  • Θεραπεία καρκίνου. Η χημειοθεραπεία ή η ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου μπορεί να επηρεάσει την τεστοστερόνη και την παραγωγή σπέρματος. Οι επιπτώσεις και των δύο θεραπειών είναι συχνά προσωρινές, αλλά μπορεί να εμφανιστεί μόνιμη υπογονιμότητα.
  • Σύνδρομο Kallmann. Πρόκειται για μια ανώμαλη ανάπτυξη της περιοχής του εγκεφάλου που ελέγχει την έκκριση των ορμονών της υπόφυσης (υποθάλαμος). Αυτή η ανωμαλία μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα όσφρησης (ανοσμία) και να προκαλέσει ερυθροπράσινη αχρωματοψία.
  • Διαταραχές της υπόφυσης. Μια ανωμαλία στην υπόφυση μπορεί να επηρεάσει την απελευθέρωση ορμονών από την υπόφυση προς τους όρχεις, επηρεάζοντας τη φυσιολογική παραγωγή τεστοστερόνης. επίσης, η θεραπεία για έναν όγκο στον εγκέφαλο, όπως η χειρουργική επέμβαση ή η ακτινοθεραπεία, μπορεί να επηρεάσει την υπόφυση και να προκαλέσει υπογοναδισμό.
  • Φλεγμονώδης νόσος. Ορισμένες φλεγμονώδεις νόσοι, όπως η σαρκοείδωση, η ιστιοκυττάρωση και η φυματίωση, εμπλέκουν τον υποθάλαμο και την υπόφυση και μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή τεστοστερόνης.
  • HIV/AIDS. Το HIV/AIDS μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης επηρεάζοντας τον υποθάλαμο, την υπόφυση και τους όρχεις.
  • Φάρμακα. Η χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως τα οπιούχα παυσίπονα και ορισμένες ορμόνες, μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή τεστοστερόνης.
  • Παχυσαρκία. Το να είστε σημαντικά υπέρβαροι σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να συνδέεται με υπογοναδισμό.
  • Γήρανση. Καθώς οι άνδρες γερνούν, υπάρχει μια αργή, προοδευτική μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης. Ο ρυθμός αυτός ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό.

Ποια είναι τα σημάδια χαμηλής τεστοστερόνης στους άνδρες;

  • Μειωμένη σεξουαλική ορμή.
  • Μειωμένη στυτική λειτουργία.
  • Απώλεια της τριχοφυΐας του σώματος.
  • Λιγότερη ανάπτυξη γενειάδας.
  • Απώλεια της άλιπης μυϊκής μάζας.
  • Συνεχες αίσθημα κόπωσης
  • Παχυσαρκία
  • Συμπτώματα κατάθλιψης.
  • Έλλειψη κινήτρων
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Κακή μνήμη
  • Δυσκολία στην εύρεση λέξεων

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό;

Εάν αντιμετωπίζετε σωματικά συμπτώματα όπως ξαφνική αύξηση βάρους ή μείωση της σεξουαλικής σας ορμής ή της σεξουαλικής σας απόδοσης και άλλα ψυχικά και συναισθηματικά συμπτώματα, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό για να εξετάσει τα επίπεδα τεστοστερόνης σας.

Ο υπογοναδισμός υποχωρεί;

Εάν δεν τον προκαλεί κάποια θεραπεύσιμη πάθηση, ο υπογοναδισμός είναι χρόνιος και μπορεί να απαιτεί δια βίου θεραπεία. Τα επίπεδα των ορμονών του φύλου σας μπορεί να μειωθούν εάν διακόψετε την ορμονοθεραπεία. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις υπογοναδισμού ανταποκρίνονται καλά στην κατάλληλη ιατρική θεραπεία.

 

Μπορείτε να παράγετε σπέρμα με υπογοναδισμό;

Η χαμηλή τεστοστερόνη δεν προκαλεί πάντα άμεσα υπογονιμότητα. Οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη μπορούν ακόμη να παράγουν υγιές σπέρμα, επειδή η παραγωγή σπέρματος διεγείρεται κυρίως από άλλες ορμόνες. Ωστόσο, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη παραγωγή σπέρματος.

Μπορείτε να ζήσετε μια φυσιολογική ζωή με υπογοναδισμό;

Εάν τα επίπεδα τεστοστερόνης σας πέσουν κάτω από το φυσιολογικό, οι αρνητικές συνέπειες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σας, εμποδίζοντάς σας να συνεχίσετε την καθημερινή σας ζωή όπως έχετε συνηθίσει. Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να μειώσει σημαντικά τη σεξουαλική σας ορμή και τον ανδρισμό σας.

Τι συμβαίνει αν η χαμηλή τεστοστερόνη δεν αντιμετωπιστεί;

Η ανεπάρκεια τεστοστερόνης χωρίς θεραπεία θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, οστεοπόρωσης και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Μπορεί η άσκηση να θεραπεύσει τον υπογοναδισμό;

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με τεστοστερόνη είναι συχνά η συμβατική θεραπεία για τον υπογοναδισμό. Οι φυσικοί τρόποι για την ενίσχυση αυτών των ορμονών περιλαμβάνουν τη διατροφή, την άσκηση και τη μείωση του στρες, αν και αυτό μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του υπογοναδισμού μόνο σε ήπιες περιπτώσεις.

Πώς αντιμετωπίζετε τον υπογοναδισμό στους άνδρες;

Ο ανδρικός υπογοναδισμός αντιμετωπίζεται συνήθως με υποκατάσταση τεστοστερόνης για να επανέλθουν τα επίπεδα τεστοστερόνης στο φυσιολογικό. Η τεστοστερόνη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των σημείων και των συμπτωμάτων του ανδρικού υπογοναδισμού, όπως η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, η μειωμένη ενέργεια, η μειωμένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα και η απώλεια μυϊκής μάζας και οστικής πυκνότητας.

Ρωτήστε μας