Πρόωρη εκσπερμάτιση

Πάθηση

Δεν είναι απλώς ένα περιστασιακό ζήτημα ,είναι μια επίμονη κατάσταση που επηρεάζει περίπου το 5% του γενικού πληθυσμού. Παρά την επικράτησή της, η αιτιολογία της παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, προσθέτοντας ένα στοιχείο μυστηρίου σε αυτό το κοινό πρόβλημα σεξουαλικής υγείας. Η πάθηση αυτή δεν αφορά μόνο τον χρόνο ,επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής, επηρεάζοντας την αυτοεκτίμηση, τις σχέσεις και τη συνολική ψυχική ευεξία. Τόσο ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το άγχος για τη σεξουαλική απόδοση ή τα προβλήματα σχέσεων, όσο και οργανικοί παράγοντες, όπως η στυτική δυσλειτουργία, η προστατίτιδα, ο υπερθυρεοειδισμός και η κακή ποιότητα ύπνου, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξή της. Αυτή η σύνθετη αλληλεπίδραση παραγόντων υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της πρόωρης εκσπερμάτισης.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση αυτής της πάθησης απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση. Ο κύριος πυλώνας της θεραπείας είναι η από του στόματος ή τοπική φαρμακοθεραπεία, σχεδιασμένη για να βοηθήσει στη διαχείριση των σωματικών συμπτωμάτων. Ωστόσο, δεδομένης της ψυχολογικής πτυχής αυτής της πάθησης, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται ψυχοσεξουαλική συμβουλευτική για την αντιμετώπιση υποκείμενου άγχους, προβλημάτων επικοινωνίας ή άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας.

F.A.Q.s

Τι είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση;

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα είδος σεξουαλικής δυσλειτουργίας που συμβαίνει όταν ένας άνδρας έχει οργασμό και απελευθερώνει (εκσπερματώνει) σπέρμα νωρίτερα από ό,τι θα ήθελε ο ίδιος ή η σύντροφός του.

Πόσο συχνή είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση;

Μεταξύ 30% και 40% των ανδρών εμφανίζουν πρόωρη εκσπερμάτιση σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Μαζί με τη στυτική δυσλειτουργία ,η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ο πιο κοινός τύπος σεξουαλικής δυσλειτουργίας στους άνδρες. Περίπου το 20% των ανδρών μεταξύ 18 και 59 ετών αναφέρουν περιστατικά πρόωρης εκσπερμάτισης.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι τύποι πρόωρης εκσπερμάτισης;

Ναι, υπάρχουν 4 τύποι:
  • Συγγενής, κατά την οποία η κατάσταση αρχίζει όταν κάποιος γίνεται σεξουαλικά ενεργός.
  • Επίκτητη,ο οποίος συμβαίνει μετά από μια περίοδο φυσιολογικής εκσπερμάτισης.
  • Μεταβλητη,κατά τον οποίο ο χρόνος καθυστέρησης της εκσπερμάτισης ποικίλλει από φυσιολογικό έως πολύ σύντομο.
  • Υποκειμενική,κατά την οποία ο ασθενής αναφέρει ότι έχει πρόωρη εκσπερμάτιση με φυσιολογικό χρόνο εκσπερμάτισης.

Μπορεί το άγχος να προκαλέσει πρόωρη εκσπερμάτιση;

Ένας από τους συνήθεις λόγους για την πρόωρη εκσπερμάτιση είναι το στρες και το άγχος. Για τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι σημαντικό να προσδιοριστεί η σωστή υποκείμενη αιτία εάν υπάρχει.

Τι προκαλεί πρόωρη εκσπερμάτιση;

Τα οργανικά προβλήματα περιλαμβάνουν:

  • Στυτική δυσλειτουργία.
  • Διαταραχες τεστοστερόνης και αλλων ορμονών .
  • Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης ή ντοπαμίνης.
  • Ένα πέος που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη διέγερση.
  • Χρόνια φλεγμονή του προστάτη.

Τα συναισθηματικά ή ψυχολογικά αίτια περιλαμβάνουν:

  • Άγχος απόδοσης. Θα μπορούσε να οφείλεται στη νευρικότητα με νέα σύντροφο, στο άγχος να κάνει κανείς ξανά σεξ μετά από μια μακρά περίοδο αποχής, στην έλλειψη αυτοπεποίθησης, στις ενοχές, στην υπερβολική διέγερση ή ενθουσιασμό ή σε άλλους λόγους.
  • Άγχος.
  • Προβλήματα σχέσεων.
  • Κατάθλιψη.

Υπάρχουν άλλα συμπτώματα της πρόωρης εκσπερμάτισης;

Όχι. Το μόνο σύμπτωμα της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι η ίδια η κατάσταση.

Απαιτούνται εξετάσεις για τη διάγνωση της πρόωρης εκσπερμάτισης;

Οι εργαστηριακές εξετάσεις συνήθως δεν απαιτούνται, εκτός εάν ο ουρολόγος σας υποπτεύεται ότι υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας.

Μπορεί να θεραπευτεί η πρόωρη εκσπερμάτιση;

Οι συνήθεις θεραπευτικές επιλογές για την πρόωρη εκσπερμάτιση περιλαμβάνουν τεχνικές συμπεριφοράς, φάρμακα και συμβουλευτική. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να βρεθεί η θεραπεία ή ο συνδυασμός θεραπειών που βοηθά.

Ρωτήστε μας